Редакторите от всички 19 издания на списание Vogue по света се обединиха около пакт, наречен "Инициатива за здраве" (Health Initiative).

Всички те се съгласиха да използват само модели, които изглеждат в добро здравословно състояние, пише nymag.com.

По-конкретно усилията им ще се насочат към премахването на модели, които имат хранителни разтройства или са под 16 години. Освен това те ще поведат менторски програми за модели и ще се борят за разумни работни часове. 

Понеже здравето на един модел е особено понятие, споразумението е разделено на 6 точки. Ето ги и тях, предоставени от прессъобщение от Condé Nast International.

1. Няма да работим съзнателно с модели под 16 годишна възраст или такива, които очевидно имат хранително разтройство. Ще работим с модели, които според нас са здрави и ще помогнат за промотиране на здравословна визия. 

2. Ще поискаме от агентите да не ни изпращат малолетни момичета, а директорите на кастингите ще проверяват личните им карти преди снимки, шоута и кампании. 

3. Ще помогнем за структурирането на менторски програми, където опитни модели ще дават съвети на по-млади момичета и ще обърнем внимание на индустрията върху обучението на модели, което е неразделна част от Съюза на модните дизайнери и Американската инициатива за здраве.

4. Ще насърчаваме продуцентите да изграждат здравословна задкулисна среда със здравословна храна и зачитане на личното пространство. Ще окуражаваме агентите си да не задържат моделите до късно без причина. 

5. Ще насърчаваме дизайнерите да обмислят последиците от използването на прекалено малки размери на мострите си, което ограничава обхвата от жени, които могат да бъдат заснети в дрехите им и изисква използването на наистина слаби модели. 

6. Ние ще бъдем посланиците на идеята за здраво тяло. 

Много от тези правила са неясни, както и последиците от неспазването им, но при всички положения е крачка за промяна в правилната посока. Всички международни издания ще се отчетат за първи път към инициативата през юни, с изключение на японския Vogue, който ще го стори месец по-късно. 

Ето две от първите корици на Vogue с модели, които изглеждат здрави според тях. Виждаме Кейт Мос за британското издание и Дутцен Крьос за Китай.