Президентът Румен Радев призова за ревизиране на решението на общински съвет в Копривщица да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват

Общинският съвет в Копривщица е приел да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Това се е случило няколко дни преди изборите, но за ключовата промяна стана ясно едва сега. Това решение ще развърже ръцете на бизнеса да строи нови сгради и съоръжения.

Президентът Румен Радев призова за незабавно спиране на решението за промяна в статута на града-музей. От профила си във "Фейсбук" той заяви, че Копривщица принадлежи на България, а на няколко общинари.

Ето цялото му послание: 

"Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България.

Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на общинския съвет за промяна в статута на града-музей.

Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България."

Междувременно кметът на Копривщица Генчо Герданов обясни пред "Дарик", че няма против нови инвестиции и разширяване на града, стига сградите да не са високи и да не се отличават от Възрожденската архитектура.

"Град Копривщица е обявен за архитектурно-исторически резерват през 1971 г. с решение на Министерски съвет. Аз съм против да отпадне като дефиниция това нещо. Новосформираният Министерски съвет, който аз съм сигурен, че ще бъде оглавен от Бойко Борисов, се надявам, че ще обърне внимание на това постановление и на градове като нашия, които са по-различни", заяви Герданов.

"Ние нямаме против инвеститорите в Копривщица. Широко сме отворени - даваме възможност на всеки, който иска да строи в Копривщица, но изискването ни е всичко да бъде съобразено с архитектурата на града", обясни още градоначалникът.

Самите жители на Копривщица обаче имат съмнения, че решението на Общинския съвет е взето под натиска на местни бизнесмени, които имат амбицията да строят в града и ограниченията не им допадат. 

Междувременно от Министерството на културата обявиха, че въпреки решението на Общинския съвет Копривщица остава архитектурен резерват. 

Източник: "Дарик"