Да се пренесем в епохата на Възраждането

Копривщица е историческо селище, разположено на река Тополница в Средна гора. Копривщица е един от центровете на Априлското въстание от 1876 г. Днес градчето е известно с автентична възрожденска архитектура и фолклорните фестивали. През 1952 г. е обявен за единствения град музей в страната, а от 1971 г. е архитектурен и исторически резерват, разполагащ с 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници.

Копривщица винаги е будила интерес със своето историческо минало, свързано с икономическия и културния възход на българския народ през епохата на Възраждането (XVIII – XIX в.).

Първото класно училище в Копривщица- днес Жив музей, който пресъздава на живо състоянието на образованието и занаятчийството в града през втората половина на XIX в.

Сред музеите и местните забележителности са Ослековата къща, Лютовата къща, музей „Тодор Каблешков”, музей „Димчо Дебелянов”, музей „Георги Бенковски”, музей „Любен Каравелов”. В туристическия информационен център, намиращ се на главния площад в града, можеш да си закупиш комбиниран билет за посещение на музеите. Там можеш да получиш и карта на разположението на обектите.

Лютова къща-музей: Паметник на културата, прекрасен представител на възрожденската архитектура с типичните си стенопис и дърворезба.

Родната къща на големия български поет Димчо Дебелянов (1887 г. – 1916 г.) е построена през 1830 г. Музейната експозиция проследява краткия житейски и творчески път на поета и включва неговата люлка, личните му вещи от фронта, ръкописи, снимки и др. В двора на къщата е популярната скулптура, олицетворяваща вечно чакащата майка, приседнала на прага на копривщенската порта. Всяка година през месец август в двора на къщата -музей се провежда традиционна Дебелянова вечер, на която се събират стотици почитатели на Дебеляновото творчество, поети и музиканти. Атракция в къщата са аудио записи на Дебеляновите стихове, на които можеш да се насладиш, докато разглеждаш музея или просто стоейки на сянка в двора.

Родната къща на Димчо Дебелянов

Къща-музей "Тодор Каблешков"

Много са сводестите каменни мостове в града, издигнати над малките рекички и дерета, които се вливат в р. Тополница. Най-популярен е „Калъчевият мост”, известен и с името „Първата пушка”. Тук през 1876 г. е прозвучал първият изстрел, който дал началото на Априлското въстание на българите, борещи се за освобождение от османско владичество.

В Копривщица има много хотели и къщи за гости, които приемат посетители в автентична битова атмосфера. Навсякъде се предлагат разнообразни български ястия, приготвени по местни рецепти.

Снимки: Пламена Атанасова