За да отговори на този въпрос, агенцията за недвижими имоти Movoto наема специалиста Джейсън Коиц, за да изчисли цената на най-емблематичната сграда на федералната столица.

Авеню „Пенсилвания“ 1600, Вашингтон- това е един от най-желаните адреси в момента в САЩ. За да се настани там Мит Ромни, евентуалният кандидат на републиканците на предстоящите президентски избори, трябва да успее да изсели Барак Обама, настоящия наемател на мястото, който пък възнамерява да удължи престоя си с още четири години. Но ако Белият дом беше на пазара на имоти, как биха се развили нещата?

Като се базира на цените на най-луксозните жилища на пазара в района на Вашингтон, експертът Коиц оцени Белия дом на... 110 млн. долара, пише profit.bg.

„Като се има предвид размерът му и мястото, пазарната цена за този тип имоти, цената ще е около 110-115 млн. долара“, казва Коиц. Това прави цена от 13 640 долара за квадратен метър!

„Трябва да се има предвид, че става дума за изключително луксозна резиденция“, допълва оценителят на къщата от 5 100 кв. м. Всъщност жилището на шест нива включва 132 стаи, от които 16 спални и 32 бани, 7.3 акра градини, тенискорт, боулинг, стая за прожекции, басейн, баскетболно игрище и писта за джогинг. Да не говорим за височината на таваните!

Дори като се имат предвид трудностите на пазара на имоти в САЩ, купувачите не могат да се надяват да купят подобен имот на цена по-ниска от 80 млн. долара.

В оценката на Белия дом при това не е взета предвид историческата стойност на сградата, която е официална резиденция на американските президенти от 1800 г. до наши дни. Според Коиц когато тя се прибави към сумата, цената би излетяла дори до около един милиард долара.

Но това в случай, че Белият дом се продаваше. А за тези, които нямат нито президентски амбиции, нито възможности да се окажат там, в света има няколко копия на най-известната президентска резиденция. Едно от тях е в Китай, в град Хангжу. То е собственост на китайски магнат, който искал да живее точно в същата къща.