Тази година Коледа пристига с пищността на барока. Злато и изискани помпозни облекла ще красят зала 1 на НДК по време на концерта на Vienna Mozart Orchestra.

За първи път в България най-обичаният симфоничен оркестър на Виена ще бъде част от Новогодишния музикален фестивал и ще допринесе за празничната атмосфера в столицата.

Изключителни професионалисти, музикантите от Vienna Mozart Orchestra са и завладяващи актьори, облечени в автентични костюми и перуки от 18 век. Тези облекла са част от културното наследство на Австрия, като притежават музейна стойност. Поддръжката им изисква специални условия. Те се превозват в отделен контейнер, който осигурява подходящата влажност и температура, за да изглеждат винаги като нови. 

Във всеки един от петте града от Коледното турне на Vienna Mozart Orchestra ще бъде осигурена специална стая, в която да се постигне необходимата атмосфера за съхранението на костюмите и перуките, в която ще се поставят и машините за химическо чистене, част от оборудването на музикантите. Организаторите на събитието ще трябва да подсигурят и парни ютии, които да гладят изцяло чрез силата на парата, без да се докосват до материята на костюмите. 

Артистите ще пристигнат и със свои лични гримьори, оборудвани с всички необходими гримове и аксесоари, подобаващи на 18 век и допринасящи усещането за изкуството на богатия барок.  

Концертите от Коледното турне на Vienna Mozart Orchestra ще бъдат на 14 декември в София, зала 1 на НДК, от 20 часа, на 10 декември във Велико Търново, ДКС "Васил Левски", от 19 часа, на 11 декември във Варна, Фестивален комплекс, от 19 часа, на 12 декември в Бургас, Държавна опера, от 19 часа и на 13 декември в Пловдив, Концертна зала, от 19 часа. 

Билети за концертите се продават на касата на НДК, както и в мрежата на магазини Пикадили, Германос, Офис 1, бензиностанции ОМВ и онлайн в Eventime.bg.