От Асоциацията на пострадалите при катастрофи настояват за промени в санкциите за нарушение на правилата за движение по пътищата

"Изпреварване отдясно, пресичане на двойна непрекъсната линия са най-честите нарушения, а навлизането в насрещното е една от най-честите причини за катастрофи. Това заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Повечето катастрофи стават върху мостовете, където изпреварването е абсолютно забранено, припомни той.

Глоба и отнемане на контролни точки пък грози тези, които пресичат на червен светофар. Уловката в случая обаче е, че има начин да не се платят глобите за нарушения на пътя.

Затова и от Асоциацията на пострадалите при катастрофи настояват за промени в санкциите за нарушение на правилата за движение по пътищата. Сред тях са сваляне на регистрационните табели или задържане на автомобила на паркинг до заплащане на глобите.

Полицията започва кампания за обезопасяване на децата по време на път

"Най-безопасно е седалката на детето да бъде сложена на задната седалка, по диагонал на шофьора. Не се препоръчва то да седи зад шофьора. Добре е коланът да бъде поставен пред гърдите”, обясни Тодоров.

Той припомни, че коланите са задължителни и при преобръщане на колата, те могат да спасят човешки живот. Причината – автомобилът често минава върху хората, които изхвърчат при удар през прозореца.

"Нараняванията, които се получават при удар с 50 км, са равнозначни на падане от петия етаж", добави още Владимир Тодоров и призова родителите да използват обезопасителните системи за техните деца.

Източник: Нова телевизия