Малко от 6-годишните деца могат да завържат връзки на обувки, а преди 30 години децата са се учели на това умение на 4-годишна възраст

Ако сте били дете през 80-те години, сигурно ви се е наложило рано да се научите да си връзвате връзките на обувките (тогава други обувки, освен тези с връзки, просто нямаше).

Сигурно също така днес като родител се радвате на детските обувки с велкро. Досадно е сутрин, докато бързате и смятате, че най-сетне сте готови, малкият да подаде краче, понеже трябва да го завържете...

Според британския професор Йън Фийгън обаче родителите, които отлагат да научат децата си как се връзват връзките на обувки, "забавят тяхното развитие".

Родителите с готовност купуват обувки с велкро лепенки. Така обаче те отлагат ключов момент в развитието на детето. Освен това проблемът не е само в липсата на умение.

Децата се научават, че няма нужда да полагат усилие. Те не разбират също, че понякога е много трудно да бъде научено нещо. Според изследване от 2013 г. вече малко от 6-годишните деца могат да завържат връзки на обувки. Много успяват да го направят, когато станат чак на 9-10 години и започнат да се интересуват от спорт.

Преди 30 години децата са се учели на това умение на 4-годишна възраст.

Проф. Фийгън съветва родителите, които искат да научат отрано децата си как се връзват връзки на обувки, да ги улеснят като им показват как се прави това с връзки в два различни цвята. Така се преодолява по-лесно и проблемът с ориентацията в пространството за ляво и дясно.

Източник: Dir.bg