Това е въпрос, който хората си задават поне от 2000 години. Оказва се, че учените имат отговор

Клеопатра е имала дълъг нос, Скарлет О`Хара не е била красавица, но мъжете не са го знаели, Екатерина Велика също не е била ослепителна омайница. Общото между тях и съвременните жени е загадката на привлекателността. Какво превръща една жена в магнит за мъжете? Този въпрос си задават и учените - и намират отговора в продължението на вида и стремежа към възпроизвеждане.

Типично за учените, впрочем.

И така, в основата на всичко е възпроизводството на вида. Как се проявява то?

Според д-р Мардж Уилсън от университета Пол Чикаг, основното, което мъжът настоятелно, но и напълно подсъзнателто прави, виждайки жена, е да оцени репродуктивното й оборудване. А то се определя от съотношението между талията и ханша. Идеалното съотношение е 7 към 10, то означава наличие на достатъчно естроген.

Ханшът и талията се свързват със способността на жената за зачеване и забременяване. Това, което вълнува потенциалния кандидат, без той да си дава сметка, е именно това: ще износи ли тя моето потомство?

Висок глас

Настръхвате, докато слушате приглушения, ръджив и дрезгав глас на Били Холидей? В грешка сте, мъжете биват привлечени от жени с висок, ясен глас - той означава младост, сила и малко тяло.

Косата

Здрава, лъскава, дълга, косата е основен индикатор за добро здраве и фертилност.

Всички тези фактори влияят колкото силно, толкова и подсъзнателно. Но има и поведенчески характеристики, които имат своя дял за привличането и могат да бъдат използвани съзнателно.

Chervenoto absolyutniyat magnit

Усмивката

Според учените от Университета на Британска Колумбия усмивката е ключовият фактор в поведението на жената, което я прави привлекателна. Куриозното е, че самите жени биват привлечени от сериозни, стабилни мъже. Има и такава поговорка: "Пази се от жена, която много се мръщи, и от мъж, който много се усмихва."

По-малко грим

Друго откритие, до което са стигнали учените, този път от унивреститета на Бангалор, е, че мъжете харесват по-леко гримираните жени. Естественият вид е за предпочитане.

Червено

Ето нещо, за което не са нужни научни доказателства, макар че и такива не липсват. Червеният цвят винаги е действал като магнит на мъже, примати и бикове.

Виж още: Дамите канят в червено

Източник: "Бизнес инсайдър"