Политическият скандал в Сърбия разклаща поста на Синиша Мали, който е сред най-доверените хора на премиера Александър Вучич

Политически скандал в Сърбия, след като стана ясно, че кметът на Белград Синиша Мали си е купил 24 луксозни апартаменти на българското Черноморие на стойност 5 милиона евро. Това стана ясно от независимо журналистическо разследване на сръбската мрежа "Крик",която разследва престъпността и корупцията.

Официално разследване на сръбското МВР

То провокира да има и официално разследване на МВР, като вътрешният министър Небойша Стефанович заяви, че няма нищо против, полицията по разпореждане на прокуратурата да разследва дали белградският кмет Синиша Мали притежава 24 апартамента в България. 

По негови думи всеки, който бъде замесен в нещо незаконно, независимо дали е част от правителството, опозицията или бизнес средите, ще бъде арестуван, ако вината се установи.

Обвиняемият белградски кмет обаче е сред най-приближените на премиера Александър Вучич и се ползва с неговото доверие. 

Синиша Мали отрече твърденията на медиите и каза, че е ужасен от безсмислената кампания,която се води срещу него. Той заяви, че притежава само един имот в България, който бил платен честно.

Според "Крик" обаче той трябва да отговори на въпроса за кого е купувал и продавал останалите 23 апартаменти в България, ако е собственик само на един.

Не е първият подобен скандал

Скандалът с българските апартаменти не е първият, с който се свързва името на белградския кмет. 

Миналата година под въпрос беше поставена и неговата докторска теза, с обвиненията, че повече от 33 процента от нея са изплагиатствани, но скандалът бързо бе потушен, а докторантурата на кмета - официално призната за валидна.

Източник: "Дарик"