Западът изразява съмнения, че Русия удря не по джихадистите, а по бунтовниците срещу Асад

Още срещи на високо ниво между представители на САЩ и Руската федерация по темата Сирия. Американският държавен секретар Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров обсъдиха включването на военновъздушните сили на Русия в конфликта в Сирия

Пред репортери след срещата Кери и Лавров заявиха, че в идните дни ще проучат направените предложения. Още днес САЩ и Русия започват дискусии на ниво армии още днес, за да предотвратят сблъсъци между водената от Вашингтон коалиция, биеща се срещу "Ислямска държава" в Сирия, и руските сили.

Вчера Русия започна въздушни нападения над позиции на джихадистите в Сирия. Според Съединените щати и съюзниците им обаче цел на нападенията са били противници на режима от Дамаск, които се подкрепят от Запада, и нямат нищо общо с "Ислямска държава".

Малко след руската атака, американски самолети също са нанесли въздушни удар в района на град Алепо, където също се предполага, че има бойци на "Ислямска държава".

Путин срещу тероризма 

Вчера пък руският президент Владимир Путин заяви, че единственият начин за справяне с терористите е като се поеме инициативата. 

"Ако "Ислямска държава" успее в Сирия, със сигурност ще дойде и в Русия. Ние няма да чакаме това да се случи", Путин. 

В същото време държавният глава изтъкна, че Москва не смята да се впусне в сирийския конфликт с главата напред. Той отбеляза, че конфликтът в Сирия е възникнал заради външна намеса. 

"Ислямска държава” няма нищо общо с исляма. Там воюват терористи", допълни той, като заяви, че борбата с тероризма трябва да се извършва в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Източник: "Асошиейтед прес", Нова телевизия