Проектът "Истински истории" представя турне на The Paulin Brothers, изложба и документален филм за фестивала Марди Гра в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново

Най-големият карнавал в САЩ - фестивалът Марди Гра в Ню Орлиънс, гостува в България през втората половина на март с турне на автентичния брасбенд The Paulin Brothers, документален филм и изложба на фотографката Блага Димитрова, организирани в партньорство с посолството на САЩ.

Турнето е част от проекта "Истински истории от Марди Гра" и включва концерти, прожекции, изложби и карнавали с актьори и музиканти, облечени в типичните цветове и костюми, които ще пресъздадат духа на фестивала във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София от 23 до 28 март.

Седемчленният фамилен бенд "Полин брадърс", с характерните униформи на чернокожите музиканти - бели ризи, черни панталони, обувки, вратовръзки и каскети, - е сформиран от пионера "Док" Полин през 20-те години на ХХ век в родното място на джаза Ню Орлиънс. 

У нас братята ще свирят с няколко от най-изявените наши джаз музиканти:  Митко Димитров (ударни), Петър Момчев (саксофон), Михаил Йосифов (тромпет) и Вили Стоянов (тромбон). 

Ето и програмата на турнето "Истински истории от Марди Гра" (вход свободен):
Велико Търново - 23 март, събота, 19,30 ч., изложбени зали "Рафаел Михайлов"
Варна - 24 март, неделя, 19,30 ч., клуб "Цунами"
Бургас - 25 март, понеделник, 19,30 ч., театралната зала на НХК
Пловдив - 26 март, вторник, 19,30 ч., клуб „Stage 51“
София - 28 март, четвъртък, 20 ч., Централен военен клуб. 

Преди концертите ще бъде прожектиран документалният филм "Истински истории от Марди Гра" с режисьор, оператор и монтажист Блага Димитрова (Bez-granici.com).

Това е третият филм на младата авторка, която черпи вдъхновение от музиката, а до края на март на Моста на влюбените в София е подредена и нейната фотоизложба за карнавала в Ню Орлиънс.

Един от най-пищно отбелязваните християнски празници, с който католиците слагат начало на великденския пост, в Ню Орлиънс е не просто карнавал. Жителите на града готвят костюмите си през цялата година, а фестивалът продължава повече от три седмици и завършва на "изобилния вторник" (Mardi Gras, oт френски), точно 46 дни преди Великден, когато улиците в столицата на щата Луизиана се изпълват с маскирани хора, а джазът се лее от всеки ъгъл.

Фотогалерия: Карнавали, карнавали

Проектът на Блага за 2013 г. "Истински истории от Марди Гра" е част от глобалната платформа True Tales на уискито "Грантс", най-стария шотландски семеен бленд.