През цялата нощ продължи ремонтът на скъсания магистрален водопровод, който остави без питейна вода десетки хиляди домакинства в района на Кърджали

Тежката авария беше предизвикана от свлачище край село Пъдарци, на 18 км от областния град, припомня БНР.

Мястото на аварията е труднодостъпно

до него се ходи пеша около 3 км по стръмен и хлъзгав терен. За работата на аварийните екипи през нощта бяха осигурени храна, осветление и генератори за ток. Снощи беше разкрит един от двата засегнати участъка и беше заварена нова тръба.

Според областния управител Илия Илиев не се налага привличане на допълнителна техника и аварийни групи. Специалистите се надяват най-късно тази вечер скъсаният водопровод да бъде възстановен. 

Заради тежката повреда над 50 000 души от Кърджали и 40 села и днес ще останат без питейна вода

За Момчилград, който също зе захранва от този водопровод, е осигурено водоподаване от алтернативен източник. Има опасност при продължаване на свлачищните процеси в района да се появят нови пробиви по тръбата и тогава отстраняването на повредата ще отнеме месец.

Заради водната криза общината в Кърджали ще зареди днес с над 2000 литра питейна вода детските и социалните заведения. Ще се доставят и 80-литрови бидони за съхраняване на вода за битови нужди.