Екопътеката води до "Сърцето"

Десетки смолянчани използват слънчевите пролетни дни през уикендите да релаксират сред природата и да се полюбуват на красивите водопади на река Еленска, образували цял каньон от падаща от различна височина вода, предаде репортер на радио „Фокус” - Смолян. 

През този уикенд доста групи ученици и младежи си правиха пикници в пригодените за това места до водопадите. Преди да се направи екопътеката обаче малцина смелчаци успяваха да стигнат до най-големия водопад заради стръмната скалиста местност. Сега маршрутът е добре маркиран и ако туристите спазват маркировката и не се плашат от височини, могат да стигнат до най-големия водопад, наречен „Орфей”, на името на древния певец, обитавал Родопите. 

Продължавайки нагоре по пътеката, туристите стигат до водопада, наречен „Сърцето”. Той е наречен така, защото там, където пада водата, се образува форма на сърце. Не по-малко атрактивни са и останалите водопади, които туристите виждат още в началото на маршрута. В зависимост от формата, която образуват, имат различни имена като „Ропката”, „Каскадите” и др. В този район обаче дивата и красива местност крие доста опасности. Не е желателно хора, които не познават добре местността, да ходят сами. Старите местни хора наричат това място още „Капана”, защото ако се отклониш от планинската пътека, много трудно може да я намериш отново. Скалите са високи и стръмни и само от определени места може да се слезе на главния път за Смолян. В този район обикалят и много диви животни като сърни, зайци и мечки. 

Този месец от Туристическо дружество „Карлък” ще направят оглед за състоянието на маркировката и екопътеката. Поради активирало се през зимата свлачище на едно място пътеката е доста свлечена, но може да се минава по нея. 

 

Източник: ИА "Фокус"