Вицепремиерът посочи, че ако продължава така работата в зала, не знае с какво може да бъде полезен в правителството

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви в кулоарите на НС, че ще изчака цялостното гласуване на Закона за държавното обществено осигуряване за 2015 г. и се надява след това разумът да надделее, информира Novini.bg

Той изрази надежда недоразумението ще бъде коригирано, имайки предвид изненадата, при която депутатите решиха осигурителният доход да остане 2400 лв., а не да се увеличи на 2600 лв., както предвиждаше проектът на закона. 

Предложението дойде от Делян Добрев (ГЕРБ). Това решение ще доведе до по-малка приходност в хазната. Калфин посочи, че ако решението бъде окончателно прието трябва да спре да се гледа бюджета и отново да се работи по него. 

Вицепремиерът посочи, че ако продължава така работата в зала, не знае с какво може да бъде полезен в правителството. Ако исканите промени не се приемат и бюджета на НЗОК, който вече е приет, ще трябва да се преразгледа. 

Без промяна остава и таванът на пенсиите, който и догодина ще бъде 840 лв. 

Виж още: Президентът поиска дебата за пенсионната реформа да се отложи

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че твърдо подкрепя и остава зад предложението на Делян Добрев минималният осигурителен праг да не бъде вдиган, защото тук не става въпрос само за доходите на депутатите, а на хора, имащи по-висок доход като ИТ специалисти, лекари. Така и те ще бъдат натоварени. 

Стоянова смята, че със сигурност Законът за ДОО няма да се наложи да бъде прекрояван, но не посочи как това ще се отрази на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет. 

Делян Добрев остана твърдо зад това предложение и обяви, че финансовият министър го е уверил, че няма да се налага да бъдат прекроявани бюджетите. 

Впоследствие депутатите приеха максималният осигурителен доход да стане 2600 лева, приемайки изменение в Закона за държавното обществено осигуряване. 

Промяната в максималния осигурителен доход настъпи за трети път в рамките на днешното гласуване. След почивка на парламента, председателят на НС Цецка Цачева обясни, че по същество исканата поправка от Добрев не е редакционна, поради което е било недопустимо нейното гласуване. 

"Такава хипотеза, процедура, имахме по-рано днес при обсъждане на законопроекта за бюджета на НЗОК. Тъй като основният текст не е гласуван, но така приетото от пленарна зала решение, то рефлектира върху основния текст, предложен от комисията и няма друг вариант за неговото обезсилване освен да се гласува отмяната му. Предлагам да отменим решението си", заяви Цачева. 

Предложението беше гласувано и отменено със 104 гласа "за", 63 "против" и 7 "въздържали се".

Виж още: Отлагат ли спорните промени за пенсионните осигуровки?