Пътнически принадлежности за всяка ситуация

Добре де, не за абсолютно всяка ситуация. Все пак внимателно обмислихме различни сценарии, в които пътешествениците могат да попаднат и предлагаме някои съвети за тях. Какъв е най-добрият комплект аксесоари за обиколка по баровете? Какво да вземеш, ако си на място, където четирите сезона се сменят за един ден? И кой предмет в общи линии е незаменим, ако искаш почивката на плажа да ти причини минимални неудобства?

Мусон в Азия

Вземи си малък чадър, сериозно. Определено са подценявани. Найолоновият дъждобран за еднократна употреба е вреден за околната среда, да не говорим, че с него на нищо не приличаш. Освен това е много досадно да го слагаш и сваляш всеки път, когато излизаш под дъжда или влизаш на закрито. 

Сгъваемият чадър не заема много място и може да те спаси от подгизване. Имай предвид, че чадърът е много полезен и при силно слънце. Не се изненадвай, ако видиш азиатци да го използват в слънчеви дни – за тях той е често срещан заместител на шапката, слънцезащитния крем и слънчевите очила.

Пазаруване
Дай своя принос за опазването на околната среда, като си носиш твоя сгъваема пазарска чанта, когато отиваш на шопинг. Забрави неугледните торбички в супермаркетите и избери нещо по-стилно (и съответно по-вероятно да използваш отново и отново), като например чантите на Baggu. Вземи със себе си в магазина охлаждаща чантичка с изолация, в която сложи бързоразвалящите се продукти (на камамбера, например, не му трябва много, за да се превърне в лигава каша.

Блогърстване на път

Големите екрани и повечето функции правят мобилните устройства все по-гладни за енергия. Ако си от типа, който документира всичко, дръж фотоапарата, телефона и таблета си заредени с Power Bag. Раницата има инсталирана сменяща се батерия. Просто свържи захранващия USB кабел към устройствата си и получаваш допълнителен ток, който да ти стигне за деня.

На работно пътуване

Новият Macbook Air. Снимка: paz.ca/Flickr

Забрави за нетбуковете с лошата им резолюция. Намали теглото на багажа, като вземеш Ultrabook или Macbook Air. Тези леки устройства имат батерии с дълъг живот, бързи твърдотелни твърди дискове, пък и екрани, на които можеш да гледаш филми в почивките от работата. Шумопотискащите слушалки са добра идея, когато си в самолета.

Пътуване с кола

Музиката е съществена част от всяко добро пътуване с кола, но защо да губиш място с дискове? Вземи iPod-а или iPad-а си с чифт преносими колонки, като например X-Mini. Разбира се, не си забравил GPS навигацията (или подобно приложение за смартфона си), нали? Ако пътуваш с деца, можеш да вземеш DVD-плейър и екран за кола или iPad, натъпкан с филми, книги и игри.

Спорт, плаж и хостели

Вземи си хавлия от микрофибър. Тя е много по-компактна от обикновените и абсорбира много повече вода. Пък и съхне бързо. За тези, които предпочитат четенето пред мокренето на плажа, е подходящ Amazon Kindle Paperwhite – свръхлека електронна книга със страхотен контраст за четене на открито и подсветка за по-тъмни места.

Зимни спортове

Запиши вдигащия адреналина снежен екшън с очилата Liquid Image. Те имат вградена камера, която записва HD видео. С тях успешно са записвани и скокове с парашут и други подобни екстремни клипове. Дали някой ги е използвал при бънджи скокове?

Обиколка на баровете

Снимка: thinboyfatter/Flickr

Не забравяй приспособлението за обличане на бутилката, известно в англоговорящия свят като "стъби холдър" (едно от многото му наименования). Представлява изолираща "дрешка", направена от неопрен, която държи бирата ти студена. Вземи непромокаема химикалка или молив и малко тефтерче, в което да запишеш имейла или телефонния номер на някоя красавица или готин мъж, когато батерията на телефона ти падне в 3 сутринта. Моливът има предимството, че няма да протече, ако разлееш бира върху тефтерчето.

Променливо време

Ако си на място, прословуто с капризното си време, като Мелбърн например, трябва да си подготвен да е горещо и слънчево в един момент и ледено студено в следващия. Облечи се с няколко слоя дрехи, вместо с едно дебело яке. Така ще можеш да сваляш или слагаш части от облеклото си, когато температурата се качва или пада.

Авторът Шон Лоу е скитал и тествал в полеви условия различни приспособления из цяла Югоизточна Азия от името на Lonely Planet

Източник: Bulevard.bg