Днес бяха обявени проектите, които печелят конкурса на Столична община

Пространството около храм-паметника „Александър Невски“ е пешеходно, пред националния стадион „Васил Левски“ е площад на спорта, ул. „Граф Игнатиев“ е затворена за автомобили, а Градската градина се разширява до Националната галерия. Така изглежда центърът на София в проектите, които спечелиха конкурса на Столичната община и ще бъдат реализирани с европейски средства.

Заданието на конкурса разделя центъра на столицата в четири зони. Първата обхваща Орлов мост, Перловската река и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“. Победител тук е проектът на „Стефан Добрев Архитектура и Дизайн“ ЕООД. Проектът предвижда речното корито на река Перловска да бъде запълнено с вода с три малки сиваци, които да се регулират спрямо дъждовната вода. Пространството пред стадиона ще бъде обособено като площад на спорта, на който ще има пилони със знамена.

По протежението на пешеходната зона от стадиона до Орлов мост ще има тематични пространства на спортове. Предвиждат се смяна на настилките и поставяне на енергоефективно осветление. Идеята е цялото пространство да се превърне в парков комплекс.

В проекта се предвижда увеличаване на броя на платната на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ на три, което да облекчи трафика. На ъгъла с „Гурко“ пък трябва да има кръгово кръстовище.

На втора позиция е класиран проектът на „СитиАрх“ ЕООД, а трети е ДЗЗД „Форум Консултанти“. Целите проекти са публикувани тук.

Площадът "Славейков" в проекта победител за втора зона

Втората зона включва улиците „Граф Игнатиев“ и „Шишман“, както и площадите „Славейков“ и „Гарибалди“. Победител е проектът на „А.Д.А.“ ООД. В него се залага ул. „Граф Игнатиев“ да стане пешеходна. Движението на трамваите да бъде намалено и да се движат само мотриси тип „совалка“ с 10 км в час по една линия, като целта е придвижване на по-възрастни граждани и атракция. Идеята за маршрута е да води от Съдебната палата до площад „Журналист“. В останалото време линиите трябва да бъдат използвани за велоалеи по подобие на Грац в Австрия.

За „Шишман“ се предвижда спиране на движението в почивните дни и ограничение на местата за паркиране и скоростта на автомобилите при преминаване. В проекта се залага тротоарите и уличните платна по „Граф Игнатиев“ и „Шишман“ да се обединят.

Според проектантите на „А.Д.А.“ трябва да се пренаредят пазарите за книги на „Славейков“ и за плодове и зеленчуци до църквата „Св. Седмочисленици“. Залага се и поставянето на павета по диагонал на кръстовищата на „Шишман“, защото там пешеходците се движели зигзагообразно заради търговските обекти. За целия район се предвижда подмяна на осветлението, като на местата, където се събират повече хора, то да бъде по-силно, а приглушено - около витрините на магазините.

На второ място във втората зона е класиран проектът на ДЗЗД „Група Център“, а трети - „Амфион“ ЕООД. Тук са достъпни целите проекти.

Повече виж в сайта на „Дневник“