Трагедията във Варненския квартал Аспарухово все още трудно може да бъде оценена, но граждани и неправителствени организации вече започнаха организация в помощ на пострадалите хора.

Най-лесният начин е да изпратите есемес на открития дарителски номер 17777 с текст DMS VARNA, открит съвместно от Българския дарителски форум и Нова телевизия, съобщи в. "Стандарт". Стойността му е 1 лев и ДДС не се начислява.

Българският Червен кръст (БЧК) открива специална банкова сметка, в която се набират средства:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
(За пострадалите от наводненията в страната).

Активиран е краткият номер 1466 на Червения кръст към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни есемеси на цена 1 лев, отново без да се начислява ДДС.

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез oнлайн дарения в сайта на БЧК.

Още в четвъртък в социалните мрежи започна организация. Във "Фейсбук" беше създадена групата "Да помогнем на Аспарухово", където хората се организират в опит да разберат какво е най-необходимо на пострадалите. Там можете да оставите име и телефон, и да заявите с какво можете да помогнете.

Във Варна се уточняват пунктове за събиране на вещи от първа необходимост. Един от тях е на адрес: ул. "Иван Вазов" 26 - Детската къща, Варна. Помощи се събират и в централния офис на БЧК на ул."Братя Шкорпил" във Варна.

В социалните мрежи за улеснение можете да следите новини от Варна чрез хаштаговете:

‪#‎варна‬
#helpvarna
#supportvarna

Основният въпрос, който се задава сега, е: Кое доведе до бедствието в крайморския квартал на Варна? Местният общински съветник Костадин Костадинов разсъждава над този въпрос в блога си.

Освен голямото количество дъжд, паднало през последните дни, като причини се сочат задръстените с отпадъци дерета, които по принцип трябва да отвеждат водата към морето, както и незаконното изсичане на гората над кв. Аспарухово, в местността Джанавара, залесена с безвъзмездния труд на ученици през 60-те.

Изровен асфалт, вода и пръст има във всички райони на Варна, разказва в снимки варненският сайт Intrigi.bg.