Хиперпигментациите са резултат от свръхпроизводството на меланин (пигментът, който придава цвят на кожата, косата и очите) в някои участъци от кожата.

Това свръхпроизводство е предизвикано от редица фактори, но основните са излагането на слънце, генетичната предразположеност, възрастта, хормонални промени и наранявания или възпалителни процеси в кожата.

Основни фактори

Излагането на слънце е причина номер едно за хиперпигментациите, тъй като синтезът на меланин се стимулира от слънчевата светлина. Меланинът е естественият щит на кожата, който предпазва клетъчното ДНК от опасните UV лъчи. Затова хората почерняват, когато се излагате на слънце. Но, ако се прекалява със слънчевите бани, се смущава естествения процес и това води до хиперпигментации.

Ако вече са се появили тъмни петна (лунички, старчески петна, мелазма, постинфламаторна хиперпигментация), излагането на слънце може да ги направи още по-видими.

Можете да намалите риска от образуване на пигментни петна като ограничите времето, което прекарвате на слънце, като носите дрехи, които покриват по-голяма част от тялото и използвате широкоспектърен слънцезащитен лосион.

Хормоналните промени са основната причина за един вид хиперпигментация, позната като мелазма или хлоазма. Често се среща при жените, тъй като се появява, когато женските полови хормони естроген и прогестерон стимулират хиперсинтеза на меланин при излагане на слънце.

Мелазмата често се предизвиква от някои заболявания и от прием на контрацептивни таблетки, но засяга най-вече бременните жени и е позната още като "маска на бременността".

Хората с тъмна кожа са по‑предразположени, както и коренното американско население, германците, руснаците и евреите.

Хиперпигментацията може да бъде симптом и на някои заболявания, като някои автоимунни и гастроентерологични заболявания, метаболитни разстройства и дефицит на витамини. Хиперпигментациите понякога са страничен ефект от хормонални терапии, химиотерапия, антималарийни лекарства и др. медикаменти.

Фотоконтактният дерматит, причинен от бои с къна и татуировки също може да доведе до хиперпигментации.

Някои професии също предразполагат към хиперпигментации, тъй като са свързани с повишено излагане на слънце или химични агенти. Сред тях са градинарство, пътно строителство, работа в парфюмерии и пекарни.

Както предполага името, постинфламаторната хиперпигментация се появява в следствие на наранявания или възпалителни процеси в кожата – порязвания, изгаряния, излагане на химикали, акне, екзема или псориазис. Кожата остава по‑тъмна след като заздравее.

Вижте още: Съветите на дерматолога при пигментни петна по кожата

Какво може да направите при наличие на хиперпигментации

I. Дерматологични терапии - депигментиращи процедури

Химичният пилинг представлява нанасяне на киселинен разтвор на лицето, ръцете или други части на тялото, за да се излющи най-горния кожен слой. Под действието на химикалите по кожата се образуват мехури и след това тя се излющва, като на повърхността остава по-млада, непигментирала кожа.

Лазерните терапии имат сходен ефект, но са по-прецизни, тъй като дерматологът има повече контрол върху интензитета на терапията. При тях засегнатите зони се атакуват с високоенергийна светлина. Най-леките терапии засягат само епидермиса (най-горния слой на кожата), докато по-интензивните терапии достигат до най-дълбоките слоеве на кожата.

Тези дерматологични терапии могат да бъдат много ефикасни при хиперпигментации. Но те са скъпи и сравнително инвазивни. И тъй като могат да раздразнят, възпалят или дори да изгорят кожата, те всъщност могат да доведат до постинфламаторни хиперпигментации (особено при хора с по‑тъмна кожа).

II. Други опции

През последните години се появиха множество продуткти против хиперпигментации. Повечето разчитат на една от следните активни съставки, които потискат синтеза на меланин и така намаляват тъмните петна.

До скоро ходроквинон, или хидрохинон, беше една от най-мощните активни съставки за борба с хиперпигментациите. Но сериозни опасения за неговата безопасност - рискът от причиняване на рак - доведоха до забраната му за употреба в ЕС през 2001 г.. Все още се среща в някои лекарства без рецепта в САЩ, но само в много ниски концентрации до 2%. Хидрохинонът може да причини и постинфламаторни хиперпигментации, тъй като раздразва кожата.

Арбутинът е естествен източник на хидрохинон и е една от основните активни съставки, които се използват в депигментиращите продукти в Азия. Не е толкова силен колкото синтетичния хидрохинон, но въпреки това има съмнения, че крие риск от рак.

Коджиковата киселина е вторичен продукт от ферментационния процес при производството на японското оризовата ракия саке. Смята се за относително безопасна естествена съставка, но е доста слаб инхибитор на синтеза на меланин.

Дериватите на витамин С са сравнително ефикасни против хиперпигментации. Те често се използват в комбинация с други активни съставки.

Ретиноидите, деривати на витамин А, също са относително ефикасни, но те раздразват кожата и повишават нейната фоточувствителност, което може да влоши състоянието на хиперпигментациите. Съмненията за връзка между ретиноидите и аномалиите при новородени ги правят неподходящи за употреба по време на бременност и кърмене.

Азелаиновата киселина също индиректно потиска синтеза на меланин и образуването на хиперпигментации. Няма почти никакъв ефект при лунички и старчески петна и може да раздразни и възпали кожата.

В-ресорсинол, или бутил ресорсинол, е основната съставка в серията Eucerin Even Brighter Clinical. Тестовете показват, че много ефективно потиска синтеза на меланин, като в същото време е изключително нежен към кожата.

В-ресорсинол започва видимо да намалява пигемнтните петна след четири седмици. Редовната употреба дава още по-добри резултати. 

Научете повече за: В-Ресорсинол

Твърди се, че има и други методи за намаляване на пигментациите - масло от жожоба, сок от лимон, диета без захари. Но няма научни доказателства в подкрепа на тези методи.

Каквото и да изберете, уверете се, че ползвате широкоспектърен слънцезащитен продукт всеки ден. Дневният крем Even Brighter Clinical има висок слънцезащитен фактор SPF 30 и UVA защита, както и В-Ресорсинол, който намалява съществуващите тъмни петна.

Автор: д-р Катя Паскова, дерматолог / eucerin.bg