Няколко начина да се отървем от тежкото клеймо "просто приятел"

Какво е това нещо, което наричаме "френд зона"? Понятието идва от английски (friend - приятел, zone - зона) и ако трябва да се превежда буквално, би означавало "зона на приятелството". Това, което ни звучи толкова невинно и приятелски, всъщност описва кошмарът за всеки младеж (а също така и за много момичета, но при тях нещата стоят по-различно) - "Искам просто да бъдем приятели".

Да, френд зоната е именно онова неприятно, грозно място, където биваме натиквани от обекта на нашите интимни чувства, когато въпросният обект изпитва към нас сексуално влечение колкото към брат или колкото към нощна лампа. Френд зоната е онова място на емоционална пустота и сексуална неудовлетвореност, което във всеки миг може да се отвори и да ни погълне.

Веднъж попаднал във френдзоната, младежът почти няма шанс за бягство. Стените на това място са имагинерни, но по-дебели и по-сигурни от тези на "Алкатраз". А в самото място витае цялата обреченост на това да сте си "просто приятели". Но едва ли има нужда да ви обяснявам какво е усещането.

И все пак съществуват герои, които след множество усилия, желязна воля и одисеева хитрост успяват да се измъкнат от това проклето място - фреднзоната. Как по-точно обаче успяват?

Ето няколко съвета от нас за това как да се преборим клеймото на приятелство, което любимото създание ни е лепнало на челото:

- Признай емоциите си... На ум. И не пред нея 
Да кажеш на обекта на чувствата си какво всъщност изпитваш (при условие, че знаеш, че ще бъдеш порязан) е глупаво. Така можеш да постигнеш от едно голямо нищо до това тя да охладее към теб и постепенно да спре да ти звъни и като цяло да те извади от близките си контакти. Иначе да ги признаеш сам пред себе си е добре. Да си си наясно. Това не означава да си мълчиш вовеки. Просто изчакай правилният момент, в който любимата ще е готова да чуе това, което имаш да казваш. И не го разгласявай много-много пред приятели. Като цяло ако успееш да си траеш за тези неща, най-добре ще е. 

Виж още: Как да скъсаме с гаджето по възможно най-безболезнен начин

- Не ставай жалъкНай-важното от всичко - не ставай жалък. Ако стигнеш до там, че да изпитват жалост към теб (макар че станеш ли жалък, по-вероятно е да изпитват към теб погнуса), шансовете ти да спечелиш жената мечта стават нулеви. Серенада, разнежено обяснение в любов и дузина червени рози действат само по филмите и в моментите, когато вече се знае, че работата е опечена. Във всеки един друг момент на свалка, от тези действия мирише на отчаяние, а във връзките и свалките като цяло може да се наблюдава следната теорема: "Отчаяние = жалък опит = неуспех с катастрофални последици. 

- Не бъди приятел, бъди страшно добър приятел
Направи така, че обекта на емоциите ти просто да не може без теб. Да си ? нужен, да станеш просто незаменими. Това изисква креативност и воля. Когато тя прояви слабост, трябва да си рамото, на което тя да се облегне и да поплаче. Но не всеки път. Както в повечето неща от живота, и тук има уловка - не трябва да губиш егото си и не трябва да ? позволяваш да те приема за даденост. Иначе казано, не трябва абсолютно всеки път, когато тя се почувства зле, ти да притичваш като рицар на бял кон. Подобно постоянство само ще те вкарва по-дълбоко и по-дълбоко в зоната на приятелство. Няколко ключови, категорични отказа без много извинения са точно това, от което имаш нужда. Но все пак не прекалявай с тях. Другата важна част от тази точка е качеството на подкрепата. Ако тя не е ефективна, то става ненужна, а ти няма да постигнеш тази незаменимост в нейния живот. Научи се да я разбираш с половин дума и тя ще го оцени.

- Бъди интересен и изключителен
Очевидно, че момичето не си е паднало по теб до сега. Няма и да си падне, ако си някой сив, сдухан, смачкан от живота човечец, който седи в ъгъла. В ъгъла имат право да седят само супер загадъчните хора, които притежават нещо, което никой друг няма. Може също така да са тъмни, опасни и т.н. Намери нещото, което те прави изключителен, над останалите, открояващ се. Усъвършенствай се, мисли, чети, бъди интересен! Сложно е за постигане, но като цяло ще си заслужава, дори и да не спечелиш момичето накрая.

Виж още: Само приятели? Ами!

- Промени се (към добро)
Като продължение на предната точка. Госпожицата те е виждала в един образ до сега и те е сложила в едни удобни рамки. Никога няма да я спечелиш, ако продължаваш да си седиш в тях. Ако успееш да излезеш извън тези рамки, да ги разчупиш, тогава ще я изкараш извън зоната ѝ на комфорт и ще я накараш да види те с нови очи. А това всъщност е трудното. От там нататък, каквото сабя покаже и честта, майко, юнашката.

- Излизайте заедно с друга двойка
Когато сте заедно в компанията на друга двойка, вие неусетно ще започнете да се държите, все едно сте заедно. А това е добре, нека свиква с идеята. Друг вариант е да ходите на романтични места, ей така по приятелски. Все ще се намери някой, който да ви каже, че сте прекрасна двойка. Ако сте излезнали с приятели, може да ги подкупите да го кажат. Това няма да изиграе решаващо значение, но в един момент госпожицата ще започне да мисли в тази посока.

- Бъди секси
Ако в тялото единственият бог, на който можеш да бъдеш оприличен е закръгления и бузест Буда, то шансовете за нещо повече от "просто приятели" се стопяват солидно. Една връзка се крепи, колкото на разбирателство, доверие и взаимно уважение, толкова и на качествения секс. Ако тя не може да те види като неин полов партньор, колкото и да се хабиш, няма нищо да постигнеш. Ако пък успееш да я накараш да изпита макар и мимолетни мръсни помисли спрямо теб, значи си направил голяма крачкас в правилната посока.

- Познавай я по-добре от всеки друг.
Ако ти си този, който я познава най-добре, то ще знаеш най-добре какво иска, какво търси, какво обича и т.н. Никой друг няма да отгатва по-добре желанията ѝ и по-важното, никой няма да я разбира толкова добре. Когато ѝ е тъжно, неприятно и я боли, тя ще търси теб. Вярно, като приятел, но все пак крачка напред пред "просто приятел".

Виж още: Как да разпознаете истинския мъж сред стадото

- А когато станеш толкова добър приятел... покажи ѝ, че може да те загуби във всеки момент
Ако си ѝ толкова близък, че да не може вече без теб, то ще си макар и малко в позицията на силния. Ако се отдръпнеш, ако покажеш известна студенина, тя ще разбере, че не си даденост и във всеки един момент може да те загуби. А както добре знаем, започваме ценим едно нещо наистина, едва когато го загубим или разберем какво е да го загубим. Малко игра на късо-дълго, студено отношение, редувано с мили жестове, може да те изведе на следващото ниво.

- Приеми, че нещата може и да не станат.
Понякога просто нещата не са писани да се случат. Приеми го и разбери кога трябва да отстъпиш и да продължиш напред. Не хванеш ли този момент, рискуваш да се превърнеш в кученце на каишка, което е страшно жалко и тъжно. Освен това помни, френд зоната има два входа - единият, от който тя ти поставя клеймото на "просто приятел" и другия, в който ти избираш дали да бъдеш приятел, или да прекратиш контакта. Понякога просто това е по-добрият вариант. За всички други пъти, ние ти желаем късмет.