Пари ще има за всички с пенсия, по-малка от прага на бедност, който е 314 лв.

Около 1,2 млн. пенсионери ще получат по 40 лева допълнително за Великден. Това стана ясно след днешното заседание на служебния кабинет. 

"2001 г., когато прекрачих в голямата политика, един ваш колега ме зашлеви със следната фраза: "Добрата новина не е новина". Няма да го забравя. Оттогава минаха 16 години и ми се струва, че вече не е съвсем така. Измина един месец от встъпването на служебния кабинет и реших, че е редно да направим един много кратък преглед на добрите неща, които сме направили. Едно от добрите неща е, че първите два месеца финансовите резултати са много добри. По-добри от 2016 г.", заяви служебният премиер Огнян Герджиков.

Той обясни, че за първите два месеца на годината финансовите резултати са по-добри от тези през същия период на предходната година, което дало основание след разчети на финансовото министерство да се реши, че може да има великденски добавки.

Пари ще има за всички, които получават пенсия, която е по-малка от прага на бедност - т.е по-малко от 314 лева. За изплащане на бонусите са заделени 51 млн. лв.

"Ако не бяхме отпуснали великденските надбавки за пенсионерите, щяха да ни обвинят, че сме немощно правителство. Щяхме да получим много по-големи упреци, ако не бяхме решили за тези добавки, още повече бюджетът го позволява, както и приходните агенции. Отчетохме, че за първите 2 месеца има по-голяма събираемост, отколкото за първите два месеца през 2016 г.", коментира служебният премиер Огнян Герджиков.