Бившият зам.-министър на вътрешните работи и настоящ съветник на вицепремиера Меглена Кунева Димитър Георгиев поема ДАНС

Новият председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) ще бъде Димитър Георгиев.

Кандидатура на Реформаторския блок?

Георгиев бе едно от най-спряганите имена за поста. Той е съветник на вицепремиера Меглена Кунева и бивш зам.-министър на вътрешните работи в първия кабинет на Бойко Борисов. Близостта му с вицепремиера се тълкува като издигане на кандидатура на Реформаторския блок.

Още миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че номинацията на следващия председател на ДАНС ще бъде обявена по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Биография

Димитър Георгиев е завършил ВВТУ "Тодор Каблешков", а по-късно и ЮЗУ "Неофит Рилски", от където има магистърска степен по икономика. От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар.

От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество", след което - до 28 май 2013 г. заема поста зам.-министър на вътрешните работи. В периода октомври 2013 г. - април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания "Глобул", а от 1 май 2014 г. заема длъжността директор по сигурност на Комуникационна компания "Теленор България".

До смяна на шефа на ДАНС

До смяната на шефа на агенцията се стигна, след промени в Закона за МВР, в който е записано, че главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и ДАТО трябва да бъдат назначени с президентски указ. След становище на правната дирекция в Министерски съвет, според което не се налага смяната на тримата ръководители, вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка.

Тогава след среща със съпредседателя на парламентарната група на реформаторите, коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението на страната, относно сектор сигурност премиерът Борисов поиска оставките на председателя на ДАНС и на главния секретар на МВР.

Източник: Министерски съвет