Постоянен участник в банката е ДПС, а другите са ГЕРБ и БСП, посочи Прокопиев. За да съществува КТБ, бяха разрушени множество ключови институции в държавата и двата основни финансови регулатора, допълни той

"Вече има публична информация, че фирми, свързани с ДПС и Делян Пеевски, са се насочили към Банката за развитие. Ако не се вземат мерки, най-вероятно след две години ще говорим как трябва да се спасява Българската банка за развитие", прогнозира бизнесменът Иво Прокопиев, който бе поименно посочен в последното писмо на банкера Цветан Василев. В него той бе определен като човек, разпространяващ "мита – КТБ е пирамида".

Около казуса „КТБ“ има голям коктейл от истини, полуистини и откровени лъжи,
коментира Прокопиев в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

През последните няколко седмици се разиграва координирана офанзива да се убеди обществото, че КТБ е голяма работеща банка и тя трябва да бъде спасена с държавни пари. "Капитал" публикува списъка с длъжниците, в него може да се види колко е здрава банката", заяви още бизнесменът.

По думите му, за да бъде спасена КТБ, трябва някой да изплати безвъзмездно 6 млрд. лева.
"Ако трябва бюджетът и данъкоплатците да ги дават тези пари, трябва да се види какъв е бизнесът и какво е качеството на активите на тази банка. А то е трагично. В голямата си степен то е било трагично и когато кредитите са отпускани. Те са отпускани на пирамидален принцип", посочи още Прокопиев.

Той е категоричен, че банката е пирамида и по отношение на влоговете си,
защото е "оферирала гигантски лихвени проценти, двойно по-високи от предлаганите на пазара". Прокопиев заяви, че кредитите също са пирамидални, защото една част от първоначалния кредит е заделена за обслужване на лихви и тя стои като депозит в банката.

Има проблем със състоятелността, защото голяма част от парите никога няма да бъдат върнати, допълни той. Той обясни, че голяма част от фирмите, които имат кредити към банката, са фирми, чиито активи са по-малки от пасивите, нямат никаква дейност, нямат служители.

Прокопиев бе категоричен, че тези, които са започнали атаката срещу КТБ, не са преценили мащабите, до които кризата с нея може да достигне. "БНБ, бидейки поставена в политическа зависимост, допусна това нещо да се случи. Така в момента не смее да вземе решение, защото е в политическа несигурност", подчерта бизнесменът.

По думите му изхарчени са парите на дребните вложители до 100 хил. лева и ако техният интерес е бил водещ, много отдавна е трябвало да се пристъпи към отнемане на лиценза на банката и изплащане на депозитите, като за това пари имало във Фонда за гарантиране на влоговете.