Ако учениците не го издържат, на 18 години няма да могат да вземат книжка

От Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата предлагат да се въведе предварителен изпит за пътна безопасност за учениците в седми клас. Ако не го преминат успешно, те няма да могат да вземат книжка, дори когато станат пълнолетни.

Участниците в звеното се позовават на практиката във Франция, където правилата за получаване на книжка са такива. Според Закона за училищното образование там съществува стройна система за обучение на учениците за безопасно участие в движението по пътищата. Обучават се като пешеходци, велосипедисти, мотопедисти, предаде в. "Монитор".

След като натрупат необходимия набор от знания, в седми клас децата задължително получават сертификат за безопасност след полагане на изпит, без който не могат да придобият правоспособност за управление на МПС.

Виж още: Двойно по-високи глоби за нарушения на пътя

В Закона за предучилищно и училищно образование няма нито една дума за безопасност, отчитат от комисията, провела пореедно заседание в МВР наскоро. В училище още от първи клас има занятия, свързани с безопасността на движението, но те имат само информативна цел. Не са обвързани с полагането на изпит и бъдещото взимане на книжка.

От комисията ще изпратят писмо до министъра на образованието и науката Меглена Кунева за предприемането на действия за ангажиране на системата с проблемите на опазване живота и здравето на децата чрез законово обвързване. Друга нормативна промяна, която от комисията искат да се наложи и у нас, е управлението с придружител преди навършването на 18 години, при което се ангажира фамилията за по-продължително обучение на кандидатите за водачи.

Виж още: Забраняват на младите шофьори да карат мощни коли

От звеното предлагат също да се вземе пример от Австрия по отношение на това след получаването на книжката в срок от 3 до 9 месеца новият водач да се яви за двудневно обучение със собствения си автомобил за управление при сложни условия - хлъзгав път, взимане на завои, аварийно спиране и др. В случай че водачът не се яви, книжката да бъде отнета.

Шосетата трябва да бъдат наситени с още мобилни и стационарни камери, които да снимат за скорост, гласи също така становище на комисията.

Източник: в. "Монитор"