Солени глоби, ако спим на палатка извън обособени къмпинги

Забрана за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните места, предвижда промяна в Закона за туризма. Нарушителите ще се наказват с глоба от 200 лева. Това става ясно от публикувания в сайта на Министерството на туризма проект за изменение и допълнение на закона.

Създава се нов член 207а, който предвижда: 

(1) За къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по този закон къмпинги се наказва с глоба 200 лв. (2) В случаите по ал. 1, когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или 49 други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди. (3) Който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата на чл. 128, т. 1, б. "л" се наказва с глоба в размер на 3000 лв. или имуществена санкция в размер на 5 000 лв.".

Проектозаконът е публикуван за обществено обсъждане, като предложения за промяната му могат да се изпращат в срок до 15 март, 2016 г.

Ако бъдат приети тези промени, това ще означава, че се забранява спането на палатка за всяко място, което не е посочено като къмпинг.

В началото на месец март депутатите забраниха къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. Това стана с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети на извънредно заседание. Първоначалният вариант предвиждаше да се забрани и нощуването, но в крайна сметка това предложение отпадна. 

Глобите за нарушаване на забраната ще са сериозни. За физически лица те ще са от 1000 до 10 хил. лв. , а за еднолични търговци и юридически лица - от 10 хил. до 50 хил. лв.

Със забраната идват и новите къмпинги

Междувременно стана ясно, че законови промени трябва да гарантират по-лесното изграждане на нови къмпинги. С това се ангажира депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски след приетите спорни промени за забрана на къмпингуването на 100 м. от морето.

"Много къмпинги бяха затворени, необходимо е да се изисква по-малка инвестиция, защото сега изискванията са като за строителство на хотел, коментира народният представител", каза той.

Той бе и автор на приетото вчера предложение за забрана на палатките, колите и караваните на плажа, както и въведените глоби за нарушение - до 10 хил. лева за физически лица и до 50 хил. лв. за еднолични търговци и юридически лица.

"Никъде в Европа не е разрешено дивото къмпингуване и не разбирам как някой днес може да почива без ток и тоалетна", коментира Зеленогорски.

Президентът сезира КС за въведените глоби за къмпингуване

Приетите поправки в закона станаха повод за протести на Орлов мост в София. Протестиращите опънаха палатки в центъра на града, като обявиха, че законът на практика забранява дивото къмпингуване и апелираха към президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона.

Президентът обнародва промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд въведените глоби за къмпингуване и паркиране.

"Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата. Тук е отговорността и ролята на държавата да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности. Президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това", се казва в съобщението на президента.