Скромната къща на Георги Иванов разполага с басейн, кемпер, къща за гости и пряк достъп с кей

След като показаха скромната къща на кмета на Пазарджик от Би Ти Ви решиха да продължат практиката и с имението на кмета на Хасково Георги Иванов. Оказва се, че Иванов живее в къща за приблизително 2,5 млн. лв. (по консервативна оценка).

Имението, намиращо се точно до язовир Клокотница, разполага с басейн, кемпер, къща за гости и пряк достъп с кей.

В декларацията си пред Сметната палата за 2007 г. кметът на Хасково е обявил, че заедно със съпругата си е придобил 12 декара ниви и 500 кв.м. сграда със смесено предназначение в землището на село Гарвново, които закупили със заеми за 70 хил. лв.

От проверка на ДНСК през 2011 обаче става ясно, че постройката със смесено предназначение се е появила не през 2007, а през 2005 година.

Оценка на имота

Според изчисленията на експерта по оценяване на имоти Георги Георгиев къщата е изключително скъпа.

"Тази къща е много голяма, тя е над 500 квадрата, два етажа, поне 1000 квадрата е. Има три вида стандарти: стандартна, подобрена и луксозна. Тука е луксозна, вижда се по дограмата, по покривите, по тези ламарина тука, тази е цинкова ламарина и т.н. Ще се даде 1000 лв. на квадратен метър. Значи имаме 1000 по 1000 стават 1 000 000", коментира той.

Освен сградата със смесено предназначение има и друга, която вероятно се ползва като къща за гости. И още две помощни постройки, чието предназначение не знаем, но тази между тополите е разположена непосредствено до водата.

"Малката сграда да я вземем на половина, ако тя е обслужваща и нямаме тези луксове, ще я вземем на половин, 500 квадрата. Още една малка има, тази е съвсем малка, тази е стопанска, тази ще я вземем, тя е пак направена хубаво и семпло, това е 50 квадрата. 1 500 000 събрахме. Обикновено правим така - до 30% от тази строителна стойност, която събрахме, трябва да сложим така наречените административно-инженерингови разходи", обясни още оценителят.

Imotat-na-kmeta-na-haskovo

От птичи поглед се вижда, че имотът на кмета опира в язовир Клокотница. Алея, която минава през аранжираните зелени площи, води да кей над водата. А достъпът до брега на язовира е запазен само за кмета и семейството му. Според архитекта Марин Бакалов това не е законно.

Регионалната преса твърди, че проверката на строителния контрол от 2011 установила, че семейството на кмета е строило неправомерно върху земя, която се води пасище. Наложили глоба за това. И наредили да бъдат съборени къща за гости, барбекю и прилежаща към него ограда на кметската. В имота на кметското семейство има също басейн, детска площадка, оранжерия с обработваема площ пред нея и градина наоколо.

Луксозна къща и луксозно хоби

Но освен луксозното недвижимо имущество Георги Иванов, който вече е 4-ти мандат кмет на Хасково, си има и луксозно хоби. Общински съветници са подавали вече сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията за скъпото удоволствие на кмета - ретро автомобили. 

Според данъчната му декларация между 2006 г. и 2013 г. той е закупил шест автомобила, за които може да се предположи, че са ретро. Общата им стойност е малко над 53 хил. лв.

Истинската колекция на кмета обаче се води на името на автокъща в града, твърдят запознати, с която той формално няма нищо общо. Според младата собственичка на автокъщата, която е наследила бизнеса от баща си - приживе приятел на кмета, споделяли страстта към ретро колите.

Както за ретро колите се знае, че са на кмета, въпреки че се водят собственост на автокъща, така и за комплекс - бъдещ шоурум в града се говори, че пак е на кмета, въпреки че по документи е на фирми, с които той привидно няма нищо общо.

Източник: Би Ти Ви