Според министър Емил Караниколов икономическото министерство ще работи за ефективното и прозрачно управление на държавната собственост и публично-частното партньорство, което е в интерес на държавата и гражданите

Приватизацията като инструмент за преминаване от планова към пазарна икономика е изчерпан. По този начин икономическият министър Емил Караниколов обясни пред Би Ти Ви спирането на всички започнали процедури по раздържавяване и решението нови такива за обособени части от дружества да стават само със санкция от НС.

По негови думи внасянето на законопроект по темата от страна на Министерството на икономиката става по искане на премиера Бойко Борисов. 

"Фокусът ще е върху ефективното и прозрачно управление на държавната собственост и публично-частното партньорство, което е в интерес на държавата и гражданите", подчерта Караниколов.

Той похвали законопроекта за управлението на държавните активи на БСП, като посочи, че там има добра основа, върху която ще се работи.

Има ли проблем в "скандалните" сделки

След спирането на приватизацията се появиха коментари, че това се прави с цел спиране на конкретна сделка, като за пример беше даден Пловдивският панаир, където държавата е съсобственик с небезизвестния Георги Гергов от БСП. По думите на Караниколов обаче панаирът не е в програмата за приватизация и през последните 2-3 години не е предлаган.

Преди да оглави икономическото ведомство, той ръководеше именно Агенцията за приватизация. Караниколов не вижда парадокс в това до преди няколко месеца да е раздържавявал, а сега да е против раздържавяването, тъй като е изпълнявал държавната програма, която сега се е променила.

Неговото име беше забъркано в скандалната приватизация на Дипломатическия клуб, който беше купен от студенти с минимален трудов стаж, за да отиде след това във фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Той не е участвал в тази процедура. Приватизацията на Дипломатическия клуб беше извършена съгласно закона, сделката е одобрена по законосъобразност от Надзорния съвет, нямаше нито един "против", подчерта Караниколов. Той допълни, че други органи са проверявали произхода на средствата и не са открили проблем.

"Считам, че това беше ход, с който да се отклони вниманието от една друга сделка - за Царските конюшни", посочи министърът.

Отново по времето на Караниколов беше приватизиран "Булгартабак", който отново се оказа в орбитата на Делян Пеевски, като крайният резултат е препродажба, затворена фабрика в София и много останали на улицата работници. Караниколов обаче коментира, че не вижда нищо притеснително в самата сделка.

Чие назначение е министърът

Той категорично отхвърли твърденията, че е номинация на Делян Пеевски. По думите на министъра той познава Пеевски от медиите, а Пеевски не познава него. Двамата се засичали в парламента когато Караниколов се отчитал като шеф на приватизационната агенция, но не са говорили. 

Самият той е издигнат по номинация на партия "Атака", която Караниколов определи като "национално отговорната партия". По думите му националистическата сила "заложи на професионализма, преходността и това, че аз познавам добре Министерството на икономиката".

Какво се очаква

Караниколов посочи, че по искане на министър-председателя още от първата седмица работят с вицепремиера Томислав Дончев по идентифицирането на административните тежести, които засягат бизнеса и държавните такси, които гражданите трябва да плащат за определени услуги.

"Няма да има чистка в администрацията, в дружествата. Докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване в бордовете, няма да има съкращения и уволнения. Това е искане и на партия "Атака", подчерта министърът.

По думите му военнопромишленият комплекс "върви доста добре", но трябва да се модернизира и трябва да бъдат създадени кадри, които да внедряват иновации.

Източник: Би Ти Ви