Висшият клир отказва да създаде единен регистър, който да гарантира прозрачност

Колко са имотите на Българската православна църква? Дори от Висшия клир не могат да дадат точен отговор на този въпрос, след като упорито отказват да се създаде имотен регистър, който да извади на светло богатството на клира, пише в. "Преса".

Няма регистър

Подобен регистър трябваше да заработи след решението на Шестия църковно-народен събор през 2008 г., като това щеше да гарантира, че няма да се правят злоупотреби. Въпросът е бил поставен наскоро и на заседание на Светия синод, но отново митрополитите се възпротивили на идеята да опишат собствеността.

Идеята е, че на практика всеки митрополит управлява eднолично имотите в епархията си. Само той знае на каква цена ги дава под наем и каква е печалбата.

"Имотите на клира трябва да влязат в регистър, за да може да се прави проверка и колко ефективно се отдават те. Ако бъде съставен такъв списък, някои привидно бедни митрополити може да се окажат доста богати", коментира казуса богословът проф. Иван Желев.

Какво е притежавала църквата

Синодалните архиви отпреди национализацията показват, че църквата е владеела 329 436 дка ниви, лозя, ливади и градини. Манастирите са притежавали 191 000 дка земя, 30 000 дка ниви, 7000 дка ливади, 1500 дка гори, 1500 дка лозя, 17 000 дка пасбища и 256 дка градини. Освен това Синодът е бил собственик и на 113 солници, част от които са закрити, а други са приватизирани.

По неофициални данни само в София приходите от наеми през миналата година надхвърлят 1 млн. лв. За тях синодът трябва да плаща данък върху наема, но досега такъв не е внасян, пише изданието, позовавайки се на източници в НАП.

От синода уточниха, че в момента храмовете и манастирите са освободени от данък сгради, а за останалите, в които развиват търговска дейност, превеждали редовно налога.

Източник: в. "Преса"