Аляска става третият щат в САЩ, в който свободната употреба на марихуана е законна

Аляска стана поредният американски щат, в който употребата, отглеждането и притежанието на марихуана вече е напълно законно, съобщи АП. Легализирането на канабиса е резултат на гражданска инициатива, която цели да се изчистят противоречащи си закони и съдебни решения от 40 години насам.

Пълна свобода на употребата на канабис

Така след като през 1998 г. в щата беше легализирана медицинската марихуана, сега вече тя е свободна за употреба и за удоволствие. Това прави Аляска едва третият щат в САЩ с такава свобода по отношение на канабиса.

Въпреки че пълнолетните жители на Аляска могат вече да притежават, употребяват, пренасят, отглеждат и подаряват марухуана напълно законно, създаването на регулиран пазар със съответните данъци и такси би могло да бъде факт не по-рано от 2016 г.

Инициативата беше подкрепена както либертарианци, така и републиканци и крайни индивидуалисти, които защитават конституционната неприкосновеност на личния живот.

Виж още: Колорадо раздава 20 млн. долара от данъци върху продажбата на марихуана

Притеснения от легализацията

Лидери на коренното население обаче изразиха опасенията си, че легализацията ще донесе нови изкушения на общността, която и сега се бори с високи нива на злоупотреба с алкохол и наркотици, домашно насилие и самоубийства.

Защитниците на легализацията отговарят, че местните общности ще имат право на контрол при определени условия. Според законите на Аляска всяка малка общност може на локално ниво да регулира продажбата и употребата на алкохол. Освен това в новата наредба няма ясно разписан механизъм за контрола на местните племенни съвети, като по този начин се дава власт на всеки отделен съвет да решава сам за себе си как да регулира марихуаната.

Виж още: Арестуваха баща, давал канабис на детето си, болно от рак

Забрана за пушене на публични места

Част от новия закон е и забраната за пушене на публично място, но липсва дефиниция за това кои места се смятат за публични. Глобата е определена в размер на 100 долара. За днес е планирана среща на борда за регулация на алкохола, който да изчисти детайлите.

Шефът на полицията в най-големия град Анкоридж заяви, че строго ще се следи за спазването на тази забрана и дори предупреди хората да не пушат на своите веранди, ако къщите им са в близост до парк.