Ищците се оплакват, че шумът е твърде силен

Шум от църковна камбана стана причина девет граждани на Първомай да заведат безпрецедентно дело в пловдивския административен съд. Хората се оплакват от силния шум, който камбаната на църквата "Св. Георги" в града, пише "24 часа".

"За кого бие камбаната" - не по Хемингуей

Те обвиняват в бездействие шефа на Районната здравна инспекция д-р Ваня Манчева, която не била взела незабавни мерки да предотврати силния шум, който идва от храма.

От църковното настоятелство са обяснили пред съда, че въпросната камбана вече не бие на всеки час, а само по канон, но това не удовлетворява тъжителите, според които звънът ѝ продължава да е твърде силен.

"Искането е неоснователно, тъй като здравните инспекции контролират шума в увеселителни заведения и сервизи, а храмовете не попадат в тази категория", изтъкват в решението си магистратите. Ищците обаче настояват, че църквата била търговски обект, тъй като в нея се продавали свещи и икони.

Специална експертиза

За да се определи дали камбаната на църквата "Св. Георги" надвишава допустимите децибели, е била назначена експертиза. Заключението ѝ обаче не доказва, че тя бие над нормативно определените стойности. Съдът е отказал да приеме свидетелските показания и отхвърля искането на тъжителите като неоснователни. Те трябва да платят 333 лева разноски.

Делото продължава във Върховния административен съд.