Две места се откроиха над всички останали предпочитани дестинации през последните 12 месеца – Мианмар и Лондон.

Приятелите ни от Termo.bg споделят доста интересни факти относно навиците на пътешествениците през годината. 

Известната преди като Бирма страна в Югоизточна Азия става все по-популярна цел. Не само Обама, но и много туристи я посетиха през 2012-а. Най-вероятно това ще продължи и догодина. 

Най-големите тълпи привлякоха големите градове, езерото Инле и античният град Баган, който е огромна археологическа зона с хиляди храмове. Ако си имал идея да се разходиш дотам, направи го през 2013-а, докато страната все още е запазила автентичната си атмосфера.

Столицата на Обединеното кралство пък още миналата година попадна в центъра на вниманието покрай сватбата на Кейт и Уилям, но олимпийските игри и честването на диамантения юбилей на кралицата официално превърнаха Лондони в столица на света, поне за няколко седмици. 

Градът беше излъскан до блясък, а от Игрите най-много спечели Източен Лондон, който се превърна от беден и опасен индустриален район в епицентър на спортните страсти, а след края на събитието – в модерна жилищна зона, пълна с възможности за шопинг и забавления. За съжаление, цените в лондонските хотели са си все така високи, което пък накара мнозина да предпочетат друг космополитен европейски град – Берлин. Лондон обаче наистина си заслужава, дори и заради екстри като безплатния Wi-Fi на пероните в метрото.

Разбира се, някои неща си останаха непроменени. Венеция пак беше наводнена през есента, а някои туристи дори се поплацикаха в импровизирания басейн, в който се беше превърнал площад Сан Марко. Икономическата криза може и да души Италия, но носи позитиви на туристите в града на дожите – в сравнение с предишни години цените паднаха, има повече свободни места за настаняване, а местните посрещат по-радушно чуждестранните посетители. Тенденцията сигурно ще се запази и през следващата година.

От другата страна на Средиземно море Египет и Тунис започнаха отново да привличат туристи година след размириците на Арабската пролет. И на двете места можеш да изкараш отлично с относително скромен бюджет, но все повече хора започват да се усещат, така че ако смяташ да ходиш там, резервирай отрано. На този фон обаче, Сирия си остана място, което не препоръчваме дори и за по-авантюристично настроените пътешественици.

За пътуванията, естествено, са нужни превозни средства, а може би най-значителното събитие в тази графа през 2012-а беше все по-широкото използване на най-новия самолет на "Боинг" – 787 Дриймлайнър. Oкей, засега небето кръстосват по-малко от 40 такива машини, но поръчките от различни авиокомпании валят.

Феновете на влаковете бяха зарадвани от новината за възобновяването на нощната линия между Париж и Венеция и от пускането на високоскоростен експрес между Москва и Санкт Петербург, намаляващ значително времето за изминаване на този класически маршрут. През 2012-а собственикът на линията – Руските железници, отбеляза 175-годишнината си. Без тази достолепна институция нямаше да ги има такива легенди като Транссибирската железница и Сахалинската теснолинейка, както и безсънните нощи във влаковете на бутилка/и водка с руски войници в отпуска.

Добри новини имаше и за почитателите на космическите совалки. Не, вече не могат да ги видят в небето, а на доста по-достъпно място – в различни музеи. "Индевъре в Лос Анджелис, Ентърпрайз – в Ню Йорк, а Дискавъри – във Вашингтон.

А ако вече се чудиш накъде да поемеш през 2012-а, ето няколко идеи:

Загреб – модерен, очарователен и пълен със странни музеи, като музеите на разбитите любовни връзки и на наивистичното изкуство;

пътуване с влак от Лондон до Лисабон – 26-часовото пътешествие по нищо не отстъпва на крайната дестинация;

Токио, където противоположностите (лудница и спокойствие, шарения и изчистеност, минало и бъдеще, лукс и въздържание) съществуват в пълна хармония;

пътеката на Робърт Луи Стивънсън в Лангедок-Русийон, Франция – 10-14-дневно ходене сред диви планински пейзажи, езера, речни дефилета и древни градчета;

Истанбул – близък и познат, но винаги различен и колоритен;

Големият каньон с невероятните си залези.