Традиционните празнични панаири вече привличат посетители не само в германските градове, но и в цяла Европа

Една от атракциите в София през декември 2011 г. е германският коледен базар, който е разположен на открито в градинката между парламента и Софийския университет.

На повече от 20 щанда се предлагат занаятчийски изделия, украшения за елха, книги, коледни картички, лакомства и напитки, характерни за всеки коледен базар в Германия.

Посетителите могат да изпият по чаша греяно вино, пунш или тъмна бира - на крак или поседнали върху бали със слама, - и да купят оригинални коледни подаръци.

Ако например изберете лешникотрошачка, може да я комбинирате с билет за балета "Лешникотрошачката" от П.И. Чайковски (от 17 до 26 декември в Софийската национална опера и балет, OperaSofia.bg, или от 14 до 29 декември в Държавния музикален и балетен център, MusicTheatre.bg), който традиционно се играе в дните преди Коледа и Нова година.

Друг вариант е "Лешникотрошачката" на филм - миналогодишната 3D екранизация на Андрей Кончаловски по приказката от Е.Т.А. Хофман.

Лешникотрошачки в различни размери на коледен базар в Берлин

На откритата сцена деца изнасят разнообразна програма, включително германски и български коледни песни и кратки драматизации.

Ако не сте посетили още коледния базар в София, побързайте - щандовете къщички са там до 22 декември, отворено е от 11 до 23 ч. А за спомен може да си вземете чаша с емблемата - катедралния храм "Св. Александър Невски" и надпис на немски.

Разгледайте и тази фотогалерия от тазгодишните празнични панаири в Германия и други европейски страни.