Shard London Bridge, открит официално на 5 юли, се извисява на 310 метра височина и от 2013-а ще предлага на посетителите панорамна гледка над британската столица

Лондон е готов да приеме летните олимпийски игри (27 юли-12 август) - а междувременно градският пейзаж се обогати не само със спортни съоръжения.   

Небостъргачът Shard London Bridge (букв. - "Къс стъкло при Лондонския мост") в южната част на града е най-високата сграда в ЕС, а панорамната площадка между етажи 68 и 72 се очаква да стане една от основните туристически атракции на британската столица.

Ако не е надвиснала прочутата лондонска мъгла, гледката се простира в радиус над 60 км - а самата кула, висока 310 метра, може да се види от практически всяка точка в града.

Билетът за възрастни обаче ще струва почти 25 лири

Проектант е 73-годишният италианец Ренцо Пиано, който се надява да повтори успеха на създателя на Корнишона (сградата 30 St Mary Axe на застрахователната компания "Суис Ре") - лорд Норман Фостър, отличен с британската архитектурна награда за 2004 г.

Пиано определя първото си задание в Обединеното кралство като "вертикален град". Етажите са общо 87, като на по-ниските ще се помещават офиси.

Етажите между 34 и 52 са за хотел от петзвездната хонконгска верига "Шангри Ла", а на 13-те нива над него има

10 луксозни апартамента, които се продават по 75 млн. долара

Архитектът е на мнение, че подобни здания имат важна роля в централната част на градовете и ще намалят поглъщането на още и още крайградски площи.

От голямо значение е също, че трафикът няма да се утежни - в близост има основен транспортен възел: жп и автогара, използвана всекидневно от над 375 хил. души.

Първо трябва да защитим територията, категоричен е архитектът. Според него малките сгради погрешно са смятани за по-екологични - докато всъщност това води до усвояване на все повече площи и разрастване на градовете. 

По-коректно към обществото е да придадеш на града по-голяма наситеност и да освободиш пространство на нивото на партера, смята италианецът. 

Изграждането на кулата погълна над 1 млрд. лири и близо три години строителни работи, а възложителят, който притежава цялата зона наоколо, е бившият моден магнат Ървин Селар, с подкрепата на

инвеститори от Катар, придобили 95% от "Шард"

Официалното откриване се състоя на 5 юли вечерта, след края на довършителните работи по фасадата. В светлиннота шоу небостъргачът "протегна" лазерни лъчи към други забележителности на британската столица.

Първият голям проект в актива на Пиано е центърът "Помпиду" в Париж (1971 г.).

Обикновено той прекарва половината от месеца във Франция, една седмица месечно - в родната Генуа. Още толкова стои в Ню Йорк, където е третият му офис, а американците му възлагат да проектира предимно музеи, обяснява лондонският "Дейли Телеграф". 

"Шард" (The Shard), както е прякорът на небостъргача му (заради приликата с къс стъкло), понастоящем заема едва 59-о място в класацията на най-високите сгради в света.