Немците задминаха САЩ в престижната класация

Най-добре възприеманата от чужденците държава за тази година е Германия. За първи път от шест години насам немците печелят първото място в тази престижна класация, съобщава британският "Телеграф".

Индексът за най-добра марка-държава Анхолд-Ропър измерва начина, по който дадена страна се въприема от гражданите на останалите държави. В анкетата участие са взели 20 хил. души от 20 държави.

Критериите за съставяне на класацията са няколко - туризъм, култура, износ, управление, население и инвестиции.

Експертите са на мнение, че Германия е успяла да изпревари в анкетата САЩ, най-вече защото тя е била направена през юли 2014 г. - малко след като Бундес тима спечели световното първенство по футбол в Бразилия. Така германците са привлекли множество симпании.

САЩ и Русия в класацията

САЩ печелят класацията всеки път от 2009 г. насам. Това до голяма степен се дължи на водещата им роля като медиатор за глобалния мир и сигурност.

Другият голям играч на световната карта - Русия, масово не се радва на положителни оценки от гражданите на другите държави. Тази година страната не успява да влезе дори в челната десетка - по същите причини като САЩ - заради противоречивата си роля за мира и сигурността в света.

В първата десетка според индеска се нареждат Германия, САЩ, Обединеното кралство, Франция, Канада, Япония, Италия, Швейцария, Австралия и Швеция.