Очаква се това да стане факт в началото на 2017 г.

Германия ще легализира медицинската марихуана в началото на 2017 г., обяви министърът на здравеопазването Херман Грьое пред в. "Ди Велт".

Новите мерки

Той подчерта, че целта на страната е да осигури на пациентите, които страдат от сериозни заболявания, лесен достъп до лечение, но ще се продава единствено в аптеките при предоставена рецепта. 

По негови думи докато не бъдат създадени специални правителствени плантации за отглеждане на трева, Германия ще внася медицинската марихуана.

До момента във ФРГ са се лекували 5500 болни са се лекували с марихуана. При либерализиране на режима на употреба, на светло ще излязат над 800 хил. души.

Виж още: Велизар Енчев пуска петиция за легализирането на медицинската марихуана

Предложението се радва на значителна обществена подкрепа в страната. Германските планове стават част от тенденция за олекотяване на криминалния характер на лекия наркотик на редица места по света. Причината най-често е позитивният ефект на канабиса при лечението на редица сериозни болести. 

Експерти в областта призовават да се помисли още за доброволно отглеждане на канабис от неизлечимо болни, тъй като така ще се спестят значителни средства на здравните каси.

Борбата за легална марихуана

През 2014 г. федерален съд в Кьолн позволи на тежкоболни пациенти да отглеждат канабис с медицински цели. Канабисови лекарства от този март се продават в Хърватия, а в края на миналата година употребата на конопа в здравеопазването беше позволена в Колумбия.

В някои европейски страни като Чехия и Португалия марихуаната е напълно декриминализирана в определени допустими количества, а в Холандия субстанцията е напълно легална още от миналия век. В американския щат Колорадо пък напълно легализираният канабис носи печалби за щата от над 200 млн. долара, като цялостната търговия за се оценява за над 700 млн. долада и продължава да расте. 

Виж още: Колорадо раздава 20 млн. долара от данъци върху продажбата на марихуана

Наскоро премиерът на Канада също обеща на своите избиратели да разреши употребата на наркотика, но за момента все още не е прието оконателно решение. По първоначални изчисления при либерализирането ѝ страната може да спечели над 3,6 млрд. канадски долара в местни и федерални данъци.

Източник: БНР