Събирането на подписи продължава до края на седмицата

ГЕРБ вече има събрани нужния брой подписи за внасяне на промени в Конституцията. Това обяви председателят на Народното събраните Цецка Цачева пред БНТ.

Въпреки това от партията ще продължат да събира подписи до края на седмицата, в търсене максимална подкрепа за законопроекта, добави още Цачева.

Подкрепа за промените

"До снощи бяха 97 подписали се. Подкрепят ни от ПФ и РБ, АБВ им трябва още време. Но аз разчитам, че работата във временната комисия също да получим гласовете на АБВ", заяви председателят на парламента.

"Все още има дефицит в конституционната уредба на съдебната власт. Всички като граждани имаме резерви към съдебната власт. От друга страна, за инвеститорите български и чуждестранни също трябва да има стабилност. За мен е реалистично до края на тази сесия в пленарна зала да се състои първото гласуване, а на следващата - биха се случили нещата", добави Цецка Цачева.

Предложените промени

Конституционните промени предвиждат Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска. Мандатът на ВСС да бъде намален от 5 на 4 години, а пленумът на съвета да се занимава с бюджета и общи въпроси.

Друго предложение е решенията на ВСС да се вземат с явно гласуване, а не както досега с тайно.

Правилата за избор на всички членове на ВСС, а не само за парламентарната му квота, ще бъдат определени със закон. В съдийската гилдия ще има числено преимущество на професионалните представители над избраните от парламента, предвижда проектът. Патриотичният фронт (ПФ) отстъпи от искането си за паритетно представителство на двете квоти.

Сред записаните в проекта изменения, по предложение на РБ, е и освен годишния доклад на главния прокурор, Народното събрание да може да го изслушва и да разглежда и други доклади.

Източник: БНТ