Предложението, което предвиждаше на чужди организации да спонсорират неправителствени организации в сектора на съдебната система, бе посрещнато остро от Съюза на съдиите в България и някои извънпарламентарни партии

Окончателното гласуване на промените в Закона за съдебната власт се отлага за неясно кога. Проектът, който беше пуснат по скоростната законодателна писта, не е включен в седмичната програма на Народното събрание. А от следващата - депутатите излизат в лятна ваканция.

"Не е удачно законодателната промяна да бъде приета в правна комисия и след това в зала", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Дневник". До този извод управляващите били стигнали след дълги консултации с неправителствения сектор и браншови организации.

В проекта се предвиждаше фондация "Америка за България" и други донори извън ЕС няма да имат право да финансират неправителствените организации в съдебната власт, за да не попадат магистратите под "чуждо влияние". 

Това е смекчен вариант на промените, които първоначално предвиждаха да се забранят абсолютно всички грантове за организации като Съюза на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Националния институт по правосъдието.

Промените бяха лансирани правят по нареждане на премиера Бойко Борисов. Той се намеси в скандала, като застана на позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, че всяко външно финансиране, освен от ЕС, подкопавало независимостта на магистратите, пишат от изданието.

"Изглежда, че единствената страна, която ще пострада от такъв закон, е Америка. Единствените неправителствени организации, които ще бъдат засегнати, ще бъдат от Америка. Така че е трудно да се избяга от извода, че това е антиамерикански закон, че целта му е по някакъв начин да се навреди на отношенията между България и Америка", коментира Хойт Брайън Ий, зам. помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, пред "Клуб Z".

Нели Куцкова от Съюза на съдиите (ССБ) определи поправката като "международен резил". От организацията предложиха иронично да се забрани и на полицаи да участват в курсове на ФБР. Те дадоха за пример и как заплатите на съдиите идват от държавата, но това не им пречи да гледат дела срещу нея.

От ССБ обявиха, че ще използват всички законови лостове срещу промените. Те настояха за президентско вето върху тях, а ако това не стане - за сезиране на Конституционния съд. Заканиха се да стигнат до съдилищата в Страсбург и Люксембург. "Тук не става въпрос за пари, а за тенденция, която трябва да бъде пресечена", обясни върховният съдия Капка Костова. 

Според нея смисълът на поправката за финансирането е да бъде сплашен съдийският съюз, като по думите ѝ "утре ще сплашват медии, университети, граждански организации". 

За вето се обявиха и от Съюза на юристите в писмо до президента Румен Радев. "Промените са безусловно противоконституционни и ще окажат ретроградно въздействие върху правовата държава и демократичната следа", се казва в него. Поводът е забраната действащи магистрати да участват в ръководните органи на сдружението. 

Апел към гражданите да бъдат готови за "масови протести" заради предложените законодателни промени отправиха извънпарламентарните формации "Нова република", "Да, България", БЗНС и "Зелените". Те се противопоставят както на поправките в ЗСВ, така и на разглежданите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които превръщат специализирания наказателен съд в извънредно съдилище за хората от властта. 

"Призоваваме институциите на ЕС и Съвета на Европа да заемат категорична позиция срещу опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България!", пише в общата позиция, в която се критикува "полицейско-прокурорската диктатура". В нея се припомня, че поправките минават през парламента експресно, без обществено обсъждане и в нарушение на основните принципи на правовата държава.

Депутатите от ГЕРБ се направиха, че не са чули критиките към кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат е изтекъл. В закона ще бъде предвидена екстрата, която позволява да избират дали да се върнат на стария си пост, заеман преди да влязат във ВСС, или да заемат друга, "равна по степен длъжност в органите на съдебната власт". Този привилегирован ред развращава магистратите, контрираха от съсловната организация.

Източник: в. "Сега"