Есенната Киномания се представя предпремиерно в рамките на културните събития в НДК тази пролет

В навечерието на своя 80-годишен юбилей професор от Сорбоната (Ицхак Финци) получава писмо от жена, която не е виждал 50 години - някогашната му голяма любов. Това е накратко сюжетът на късометражния "Вера", който ще бъде показан на 22 май (19 ч., кино "Люмиер") заедно с още една игрална новела на Лиза Боева с актьора ветеран - "Космос".

Друг от филмовите акценти в Салона на изкуствата е традиционният фестивал на испанското и ибероамериканското кино (12-16 юни, кино "Люмиер"), организиран в партньорство с посолството на Испания.

Изборът на Киномания пък се фокусира върху три заглавия, които зрителите могат да гледат на 19, 20 и 21 април, отново в кино "Люмиер".

"360" на реж. Фернандо Мейрелес ("Вечният градинар") е копродукция между Великобритания, Бразилия, Австрия и Франция, определяна като ярък и напрегнат разказ за любовта през XXI век. 

Освен Джуд Лоу и Рейчъл Уайз, в "360" участват още: Антъни Хопкинс, Бен Фостър, Жамел Дебуз. Сценарист е Питър Морган ("Кралицата").

Прожекции:
20 април, събота, 19 ч.
21 април, неделя, от 20,30 ч.

"Седем дни в Хавана" (7 días en La Habana) обединява усилията на седмина режисьори: Бенисио дел Торо, Лоран Канте, Гаспар Ное, Пабло Траперо, Елиа Сюлейман, Хулио Медем и Хуан Карлос Табио, които показват своята гледна точка към кубинската столица чрез няколко истории, "изпълващи с живот туптящото сърце на Хавана".

Прожекции:
19 април, петък, 20,30 ч.
20 април, събота, 16,30 ч.
21 април, неделя, 18 ч.

На любовна тематика е също "Това лято" (Un été brûlant), заснет в двата най-романтични града в света - Париж и Рим.

Френско-италианската продукция проследява връзката между актриса (Моника Белучи) и художник (французинът Луи Гарел, син на режисьора на филма - Филип Гарел).

Прожекции:
19 април, петък, 18,30 ч.
20 април, събота, 21 ч.
21 април, неделя, 16,30 ч.

Истинската история на Да Хье, изгубила годеника си в автомобилна катастрофа, е в центъра на корейския "Причина да живееш" (23 април, 19 ч., кино "Люмиер", вход свободен). Виновник за трагедията е 15-годишно момче, избягало от мястото на произшествието, но младата жена му прощава и дори подписва петиция в негова защита.

Година по-късно Да Хье прави документален филм за премахване на смъртното наказание - като се връща назад към спомените и болката, интервюирайки други жертви, които са успели да простят.