Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на прочутото бургундско вино "Роман Конти"

Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 млн. евро. Полицейската операция е осъществена в средата на този месец едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. 

Щетите от фалшифициране представляват 20% от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но точно заради това се възприема изключително сериозно от производителите.

Примерите за фалшиви топвина, особено в новото Елдорадо - Китай, зачестяват. Наблюдава се изключително творчески подход при подправянето на "Роман Конти" 2006. 

Всичко изглежда съвсем нормално на пръв поглед, но при взиране става ясно, че виното е бяло, а "Роман Конти" (Romanée-Conti) е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. 

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума основно за фалшиви етикети на обикновено вино, предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. 

Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители, и то на доста високи цени. Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. 

Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от "Роман Конти", реколта 1945, са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успели да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години в различни краища на света и най-вече в Китай е продаден еквивалента на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топреколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино е на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите на taste.divino.bg.