Комитетът по правата на жените към Европейската комисия иска да забрани класическите детски приказки.

Причината - произведенията формирали у децата невярна представа за съвременния свят. В класическите детски приказки обикновено бащата работи, а майката се грижи за семейния уют и децата. Това, според отчета на Комитета по правата на жените към Европейската комисия, би могло да формира неверен модел за равноправието на половете в съвременния свят. 

Валентина Стоева - редактор на детски книги, признава, че в приказките жените винаги са представени като пазителки на печката и на семейното огнище, докато мъжете вършат всички подвизи. Според нея обаче това, че женските образи невинаги са герои в дадена класическа приказка, не е проблем. 

"В крайна сметка, обществото преди 400-500 години е било такова и ние няма как да го променим", припомня тя. "Семейните модели са тези, които действително учат децата, а приказките обогатяват усещането им за битие и спойка с всичко, което е около тях", коментира психологът Александра Петрова. По нейните думи, ако в едно семейство традицията е патриархална и майката е домакиня - дори без да чете приказки, момичето ще поеме същата роля, посочва ТВ7.

Вижте: Падналите принцеси на "Дисни"

Житейските ситуации в приказките помагат на децата да извлекат примери за добро и зло. Възпитават ли "Пепеляшка" или "Рапунцел" определени стереотипи за взаимоотношенията между половете и трябва ли тези произведения да се ограничат като четиво за малките? Издателите и редакторите на детски книги намират това твърдение за налудничаво.

Предложението предизвика негативни реакции и във Великобритания. Приказните сюжети се променят с времето - днес на пазара за детска литература все повече присъстват образите на момичета-екшън герои. Независимо че нямат физически данни като момчетата, те могат с ум, хитрост и други женски качества да преодоляват препятствия. 

Вижте още: Ако принцесите на "Дисни" имаха профил във "Фейсбук"

По същата логика в близко бъдеще децата могат да започнат да четат книги с главни герои - целеустремени момичета и момчета, които умело градят кариера.