От повече към по-малко текстил и обратното, историята на плажното облекло неизменно е съпътствана от скандали

Един бърз поглед към античността ще покаже, че гърците и римляните не са се срамували от телата си и са се къпели голи, при това не в морето.

Към морето древните са изпитвали подозрение, за сметка на това са харесвали минералните извори, иначе казано - СПА курортите.

Средните векове, с подозрителното си отношение към тялото и хигиената, налагат къпането да става в изключително редки ситуации и по възможност в многослойно облекло.

Видео: Еволюцията на банските костюми

През ХІХ в. жените ходели на плаж, стегнати в корсажи, с дълги фусти и поли, с боти на краката и задължително с шапка или чадърче.

Към подплатите даже пришивали тежести, да не би вятърът да ги развее и да открие повече от позволеното. Само най-смелите дами се осмелявали да шляпат боси във водата, а повдигането на полата се смятало за връх на екстравагантността.

Banski ot nachaloto na hh v
Плажно облекло от началото на ХХ в.

Мъжете се разхождали по плажа в раирани костюми с ръкави и крачоли до коленете.
Началото на ХХ в. идва с промени: жените започват да оголват крака и захвърлят корсетите.

Възмутителната Анет Келерман

Първата жена, която се осмелява да се появи с бански, наподобяващ мъжкия, се казва Анет Келерман. Тя е австралийска актриса и плувкиня.

През 1907 г. Анет отива на състезание по плуване в Масачузетс и - о, ужас! - облечена е в бански, който открива част от ръцете и краката й, за което бива арестувана.

Smelata anet kelerman

За да продължи да се състезава, е принудена да се върне към по-текстилна версия, но прогресът повече не може да бъде спрян. Жените харесват дръзкия модел и Келерман започва да шие собствена линия бански Annette Kellerman.

Накрая на жените се разрешава да излизат на плажа в костюм, откриващ краката и ръцете, но при условие подгъвът да не се вдига над 15 см над коленете. Появили се даже строги блюстители на морала, които ходели по плажа с линийка и мерели дължината на подгъва.

Moralen grazhdanin meri dalzhinata na podgava
Бдителен гражданин следи за висотата на морала с линийка в ръка

Нова революция идва през 1931-ва, когато моделиерът Жак Хайм шокира публиката, разделяйки горнището от долнището, като по този начин открива пъпа на дамите.

Model ot 1932 g
Нечувана разпищоленост за 1936 г.

През 1946 г. пък Луи Реар отива още по-надалече, изнамирайки бикините. Дизайнерът имал проблем - никоя манекенка не се съгласявала да представи творението му, докато не се намерила смелата танцьорка Мишлин Бернардини. Тя демонстрирала облеклото, за което журналистите казали, че "разкрива за жената всичко с изключение на моминското име на майка ѝ".

Lui rear bashtata na bikinite
Луи Реар имал трудности с намирането на модел, който да представи бикините

Интересна подробност е, че според самият Реар бикини може да се нарича само долнище, при което предната и задната част са свързани с връвчица. Може би знаете, че бикините са кръстени на съответния атол в Тихия океан. Но знаете ли защо? По онова време там се правят ядрени опити, а появата на новия бански има същия ефект на взрив в обществото.

Интересни факти

В Мелбърн, щата Флорида, от 2005 г. е забранено носенето на бански тип "прашки" на плажа, а наказанието е сурово - 500 долара глоба или 60 дни в затвора!

Фото: live4fun.ru

Не само жените са били преследвани за непристоен външен вид. През 1939 г. се появява мъжкият костюм топър, при който горната част заприличва на потник. Обаче смелчаците, които първи се появили с открити гърди на пясъка, били арестувани за непристоен външен вид.

Видео: Еволюцията на мъжкия бански в три минути

Фото: wikiwand.com

През 50-те години някои модели бански били с надуваеми чашки на горнището, така че по-лесно да се адаптират към всеки размер.

Видове бански:

Монокини

Monokini

През 1964 г. дизайнерът Руди Хернрайх представя нов модел бански - монокини. Новото при него е, че по средата на целия бански се отваря щедър срез, който вади на показ гърдите и стига до пъпа. Той не бил предназначен за удобство на жените, които искали да имат равномерен тен без разлика. Те просто сваляли горнището.

През 80-те години моделът се връща на мода, но видоизменен. Днес под "монокини" се има предвид цял бански с дълбоко деколте.

Нанокини (или "Открий банските")

Nanokini

В сравнение с нанокините бикините са целомъдрено облекло. От традиционните модели при нанокините общо взето са останали връвчиците. Тези модели се ползват с популярност най-вече сред бразилските хубавици, участващи в карнавала, и стрийптизьорките.

Менкини

Menkini

Да, това е за почитатели на стила "Борат", както и за радетели на равноправието, според които мъжът не бива да се ощетява и също трябва да има право на разнообразно плажно облекло.

Буркини

Burkini

Самата противоположност на нанокините, но понякога със същия скандален ефект. "Буркини" е запазена търговска марка на австралийската дизайнерка Ахеда Занети, която ги измисля първа, но терминът се наложи и доби особена популярност, когато през 2016 г. френските власти в няколко общини забраниха подобно облекло на плажа.

Източник: Bulvar.com.ua