Отново хора гинат в наводнения. Този път и децата разбраха, че водата приижда и дави всичко на пътя си, защото преди това едни хора са изсекли едни дървета

Средно на всеки три години пиша за изсичането на гори около Миндя. Последния път писах следното: "От простотия теглим и от простотия се задушаваме. И продължаваме да се давим в простотия дори днес, когато сме част от големия свят".

И – да добавя – от алчност, съчетана със злоба

Всичко това отново лъсна при наводненията през юни. Докато цялата страна гледаше с потрес как във Варна човешката алчност и чиновнически непукизъм произведоха кризата в Аспарухово, в Миндя дерето отнесе мост и част от път. Иде реч за дере, което никога не е имало такова поведение. Дори при дъждове, при които река Веселина се е качвала до нивото на моста, въпросното дере винаги си е стояло в руслото.

Това обаче беше, преди Горското да запретне ръкави и да одере до голо гората по склона южно от селото – там, откъдето минава дерето. Това беше преди 6 години и тогава ходих до Търново да се разправям с главния (тогава) Горски. Който Горски ми обясни следното:

а) Според нАуката, голата сече е най-нАучната сеч.

б) Разреждането на гората е отречено от нАуката като "бабешки методи".

в) Най-доброто за една гора е да бъде изсечена до дъно, защото...

г) Гората няма никакво отношение към въздуха, водата или биоразнообразието

Защото: гората е единствено и само дървесина. И задачата на Горското е да усвоява тази дървесина.

Всичко това, разбира се, беше долна лъжа, разказвана ми от главния (тогава) търновски Горски на принципа: "Да излъжем тоя загубен софиянец". Най-долната, зла и подла лъжа беше, че голата сеч не застрашава с наводнения или кални свлачища. Била го доказала нАуката – същата нАука, според която най-доброто за една гора е да я няма.

Това е зла и подла лъжа, защото, ако беше истина – как се случи наводнението в Миндя? Точно оттам – от голата сеч – дойде. Защото нямаше откъде другаде да дойде.

Факт е, че навсякъде из страната горските, ако не са най-големите изтребители на гори, са ятаци на секачите. Онези горски, които се опитват да пазят гората, в крайна сметка биват уволнявани. 

За справка – парк "Странджа", парк "Българка". И биват замествани от такива "кадри", според които гората няма отношение към водата или въздуха, а е само дървесина. И е най-добре гори да няма.

Ако погледнете от въздуха с Google Earth, ще видите, че между Миндя и до билото на планината, навсякъде – малко встрани от пътищата, за да не се вижда – има едни такива по-светли правоъгълници из гората. Десетки на брой - общо взето към една трета от цялата територия. Точно от там дойде потопът.

Какви ли са тези правоъгълничета? Е, как какви – стотици декари, одрани до голо откъм гора. Защото, според нАуката на горските, да бъде одрана – това е най-полезното за гората.
Защо тогава дерат там, където не се вижда от пътя? Или нАуката не е за случайно минаващи граждани? И защо правоохранителните органи не гледат Google Earth, за да видят, къде се е скрила нАучната сеч?

Затова да не ми разправят, че всичката сеч е законна. Ако беше, нямаше преди две години да ме гонят по пътя към Елена с една "Нива", от която се подаваха секачи, размахващи в моя посока резачки и бухалки. Бях ги снимал как "законно" секат. Добре че: а) карам "Голф""(каква ти тук "Нива"?); и б) тия бяха от Пазарджик, та не бяха наясно със завоите по пътя.
Знам нещо и искам нещо. 

Знам онова, което горските не знаят. Че разреждането на гората не е "бабешки" метод, а умен начин за поддръжка, съобразен с това, че гората има МНОГО общо с водата и въздуха

Знам това, защото – за разлика от горските – съм го рАботил, докато те са учили нАучните методи за дране до голо. Работих го в гората, която вече я няма, преди 38 години, въоръжен с брадвата на дядо ми, която тежеше почти колкото мен.

А искам следното. Искам МВР и Прокуратурата на Велико Търново да проверят абсолютно всички изсечени до голо територии, които се виждат от въздуха. И да вкарат всички замесени в съда. Лично ще внеса съответните сигнали и в двете институции; но пък знам, че те могат да се самосезират и по публикации.

Само с убеждение и статии не става. Трябва и законов терор. Защото, както писах преди години по повод изтреблението на гората над Миндя:

"Те не са само некомпетентни и неуки. Те са зли и крадливи. Не го правят от природна глупост, а от съзнателна гадност".

Те, секачите, направиха печалбите. Не те обаче плащат пораженията от тяхното наводнение. Плащам аз, от моите данъци. Срещу което искам те пък да гледат небе на квадратчета.

Накрая - две думи към извършителите. Не ме заплашвайте като оня път; защото тоя път ще ви го изкарам през носовете. 

И не ме канете "да се разберем на кафе", като по оня път. Няма да дойда, защото ми писна от вашите шменти-капели.

Автор: Евгений Дайнов / borbabg.com