Руските олигарси имат 7 дни да изтеглят парите си от Великобритания

Европейският съюз обяви, че новите санкции по отношение на Русия ще влязат в сила вечерта на 25 юли, предаде РИА Новости.

На 24 юли на заседание в Брюксел Комитетът на посланиците на 28 страни членки на ЕС прие решение да бъде разширен списъкът, в който вече са включени 72 физически лица и две компании.

В "черния списък"ще бъдат добавени 15 души и 18 компании, които заплашват целостта на Украйна.

Също така, посланиците взели решение да разширят критериите, по които в "черния списък" могат да бъдат добавяни нови имена. Това ще даде възможност на лицата и организациите в списъка да бъдат лишени от издаване на визи, а влоговете им в банки да бъдат замразени.

"Това ще отвори път за въвеждане на замразяване на активи и забрана за издаване на визи на лица и организации, които активно подкрепят или получават изгода от руски директивни органи, отговорни за присъединяването на Крим или дестабилизирането на Източна Украйна", гласи съобщението на Комитета на ЕС.

Комитетът обсъдил допълнителни мерки по ограничаване на търговията и инвестициите в Крим и Севастопол.

"Комитетът се съгласи с това, да бъдат добавени в списъка нови имена и компании. На лицата и организациите ще бъде забранено издаването на визи, а активите им ще бъдат замразени. Причината е в това, че те носят отговорност за действията срещу териториалната цялост на Украйна", се казва в решението на ЕС.

Mеждувременно стана ясно, че приближените до Путин руски олигарси получиха неофициален ултиматум от седем дни, за да изтеглят парите си от Великобритания, преди страната да въведе санкции срещу тях, пише "Дейли телеграф".

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд заяви, че страната му няма търпение да предприеме крупни мерки срещу приближените на Путин. "Приятелчетата на Путин и неговата клика в Кремъл са хората, които трябва да понесат натиска", заяви той.

Най-вероятно новата вълна от санкции няма да бъде ретроспективна, което означава, че няма да се касае до вече съществуващи договори и инвестиции. Очаква се сред мерките да бъдат ограничаване достъпа на руснаците до капиталовите пазари, военната продукция, стоките с двойно предназначение и ключовите технологии в енергийния сектор.