Експертът на тема „ресторанти“ Тихомир Първанов разказва за една хубава вечер в крайбрежното заведение

Винаги съм се изумявал как Северното Черноморие коренно се различава от Южното, с високите скали, надвиснали над диви плажове и с бялата си почва. Разходката ми по морето ме отвежда в един от бохемските комплекси на северния бряг – Kaliakria Resort и така нашумелия в последните години El Balcon del Mundo.

Веднага след като паркирам, слизам към ресторанта, където отдалеч забелязвам отблясъка на жив огън. Озовавам се на място, което ме кара да спра и да се огледам –навсякъде има фенери със свещи и горящи факли, осветяващи с мека светлина терасата на ресторанта.

На входа вежливо ме посреща хостеса, която ме съпровожда до масата ми. След като се настанявам, чувам отличния бенд, изпълняващ култова джаз песен.

Освен вода, ми сервират домашен тарама хайвер, маслинова паста и маслини с топъл хляб. Преди да направя избора си за храна си избирам аперитив и с интерес разглеждам големия масивен бар, оригиналните лампи над всяка маса, цъфналите маслинови дръвчета... Отдавна не съм виждал толкова стилен дизайн и обстановка.

Сервитьорът е много вежлив и изискан като поведение. Освен че ми предлага менюто, ми разказва за предложенията на шеф-готвача за вечерта.

От богатата винена карта си избирам шардоне. Виното е сервирано правилно охладено и в подходяща чаша.

Спирам се на тайландска супа със скариди и кокосово мляко, която се оказва много свежа и прясна, с лек пикантен нюанс, допълващ се много добре с кокоса. След това поръчвам опашка от скален омар с билково-зехтинен сос. Начинът на подредба на блюдото е впечатляващ, а в самия омар ясно се усеща вкуса на свеж морски дар.

За основно избирам октопод по галисийски и не оставам разочарован - много е крехък и направо се разтапя в устата ми. От десертите ми препоръчват чийз-кейк „Мохито“. Още с първата хапка се усмихвам блажено, защото прясната мента и лаймът са толкова свежи, че ми се приисква да изям още един.

За финал ми предлагат дижестив и няма как да откажа. Сервират ми лимончело с натрошен лед и вече се чувствам най-шастливия човек след целия този гастрономически оргазъм.

Изпращат ме с усмивка и покана да дойда отново. Разбира се, че ще го направя, защото обслужването, обстановката и кухнята са на световно ниво. Ресторантът заслужава пет звезди по стандартите ни или две на Мишлен.

Благодаря за чудесната вечер.

Тихомир Първанов е кулинарен експерт, управител на ресторанти и специалист по фън шуй