Ромската Лили Иванова не е единствената участничка в Евровизия 2012 с интересен произход - французойката Ангун например е от Индонезия, шведката е с мароканска и берберска кръв, а украинката е мулатка

Софи Маринова, която вече има канал в YouTube и профили в социалните мрежи, не е първият ромски изпълнител, който ни представя на Евровизия - през 2006 г. в Атина Азис беше беквокалист на Мариана Попова.

Фактът, че сегашната ни представителка в песенния конкурс е "от малцинствата", може да се окаже допълнителен плюс за привличане на гласове от цяла Европа.

Наличието на толкова имигрантски общности в държавите от Стария континент провокира конкуренцията също да залага на етническата карта.

Лорин от Швеция например, която също ще пее на втория полуфинал в Баку, е от мароканско-берберски произход, а песента й "Еуфория" (Euphoria) вече е фаворитка на букмейкърите за спечелването на конкурса.

Дали през май ще видим повторение на триумфа на АББА? Всъщност Швеция е печелила конкурса четири пъти, 20 пъти се е класирала в челната петица, а миналата година зае третото място. Със сигурност за евентуалния успех на Лорин принос би имало и нейното ефектно сценично представяне.

Украйна, която е печелила Евровизия 2004 с Wild Dances на Руслана, също е наш съперник във втория полуфинал с не по-малко екзотична кандидатура - Гайтана с Be My Guest.

32-годишната певица е родена в Киев, но е живяла и в Конго, откъдето е баща й. Пише песните си сама.

Заради цвета на кожата й по неин адрес също имаше коментари, че не може представлява украинската култура на такъв международен форум - в Европейския съюз щели да останат с впечатление, че страната се намира на друг континент...

Да не забравяме все пак, че държавите във втория полуфинал са наши конкуренти за гласовете на зрителите, но същевременно се надяваме да подкрепят Софи Маринова.

Веднага след българския финал медиите в Турция например коментираха, че поне в комшийската Love Unlimited ще се чуе турска реч, макар и само едно "Обичам те".

Песента на южната ни съседка е на английски, нарича се Love Me Back и се изпълнява от Кат Бономо, който по произход е сефарадски евреин.

Франция не ни е пряк съперник, понеже като страна основателка на конкурса не минава през предварителната селекция - но гласува на втория полуфинал, а тяхната представителка Ангун беше гост на българския финал по БНТ.

Екзотичната брюнетка, родена в Джакарта, е вече на 37, но пее от дете и е първата индонезийска звезда, пробила в световните класации. След неуспешен опит да пробие в Англия, заминава за Франция, където работи с продуцента Ерик Бензи, като пее и на френски, и на английски.

Първият й голям хит е Snow on the Sahara (1997), а сред нейните най-популярни парчета е Saviour (2004), използвано и в саундтрака към филма "Транспортер-2". Миналата седмица излезе видеоклипът към песента й за Евровизия Echo (You and I), в който се появява и дизайнерът Жан-Пол Готие.

Дори в британското участие има нещо екзотично, макар че на Острова избраха възможно най-традиционния вариант за Баку - легендарния Енгелбърт Хъмпърдинк, който през май ще бъде на 76.

Той е от Лестър, но детството му минава в Мадрас и макар рожденото му име да е Арнолд Джордж Дорси, във вените му тече индийска кръв (по майчина линия). Артистичният му псевдоним е взет "назаем" от името на германски композитор, известен най-вече с операта "Хензел и Гретел".

В началото на тази седмица стана известна и песента му за Евровизия 2012. Love Will Set You Free e написана от продуцента Мартин Терефе и Саша Скарбек, съавтор на Джеймс Блънт в мегахита му You're Beautiful.

.