Яхтата "Милена" ще направи няколко акостирания по време на плаването

По обед на 29 октомври яхтата "Милена", с екипаж Капитан Киро Киров, д-р Иван Моллов и Орлин Василев, вдигна котва и потегли на дългоочакваното плаване до нос Хорн.

Това е първата българска експедиция до "морския Еверест." От тук нататък всеки, който има желание да следи придвижването на лодката, ще може да го прави чрез oнлайн навигационната система на яхтата. Пътуването може да бъде проследено онлайн във всяка точка на своя маршрут, публикувана на сайта на плаването - www.moreplavateli.com.

Очакват се и първите кадри и включвания на екипажа от дестинациите, през които експедицията ще премине - Босфор, Дарданели, Коринт, Месина, Гибралтар, Магелановия проток, Канала на Бигъл, Проходът на Дрейк, Теснината на Ле Мер. Яхтата се очаква да акостира на пристанища в Италия, Испания, Малта, Бразилия, Аржентина.

Екипажът на Плаването ди нос Хорн, бе изпратен и "натоварен" с честта да развее на нос Хорн националния трибагреник, а също така и знамената на общините Бургас, Поморие и Карлово, както и на Нешънъл джиографик България.

Снимките, правени от екипажа ще бъдат периодично изпращани към страницата на събитието в социалната мрежа, а след завръщането на експедицията ще бъдат представени и във фотоизложба, проследяваща историческото плаване.

Termo.bg и Svejo.net са медийни партньори на първата българска експедиция до нос Хорн.