Според еврокомисар Кристалина Георгиева подновяването на плащанията е знак за добре свършена работа от властите

След като средствата по програмата "Регионално развитие" за програмния период 2007-2013 г. бяха временно замразени заради множеството злоупотреби, Европейската комисия (ЕК) съобщи, че плащанията могат да бъдат възобновени. Идеята на спирането беше да се затегне контролът върху отпускането на средства.

От ЕК са обявили, че незабавно ще бъдат изплатени над 52 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Получените през февруари искания за плащания за над 92 милиона евро се очаква да бъдат изплатени през март.

Положителни оценки от еврокомисарите

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, в чийто ресор са бюджета и човешките ресурси, заяви, че подновяването на плащанията е знак за добре свършена работа от властите. Тя призова да се навакса пропуснатото време и да се използват пълноценно оставащите средства по програмата.

Корина Крецу, комисарят за регионалната политика каза, че приветства усилията на българските власти за укрепване на системата за управление и контрол по програмата.

История на спирането

Виж още: България на 4-то място по финансова полза от ЕС

Плащанията по българската ОП "Регионално развитие" бяха спрени на 3 юни 2014 г. след одит на Европейската комисия. При проверката бяха установени пропуски в проверката на исканията от националната система за управление и контрол на средствата от ЕС.

Спирането на средствата съвпадна с обявеното от кабинета на Пламен Орешарски намерение да строи газопровода "Южен поток" независимо от задаващите се санкции на ЕК. Тогава президентът Росен Плевнелиев директно свърза спирането на средствата с отказа на правителството да спазва европейските правила заради стратегическия руски проект.

Бяха спрени средствата по две приоритетни оси - "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма", заради нередности. Според ЕК вече са приложени всички нужни мерки и условията за възобновяване на плащанията са изпълнени.