Юрки Катайнен - вицепрезидент на ЕК и комисар по въпросите на работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, представи в сградата на Европейската комисия в България плана "Юнкер"

Вицепрезидентът на ЕК ни посъветва, че за да имаме устойчиво икономическо развитие в България, трябва да обърнем сериозно внимание на образованието, да проявим нулева толерантност към корупцията и всички хора, 

които ще инвестират в България да са сигурни в безпристрастността на съда,

информира Novini.bg.

Също така в България е проблем и предприемачеството, каза още той. 

Катайнен напомни, че Европа е преживяла тежка икономическа криза и сега започва да се стабилизира. Оказва се, че в Европа не ни достигат инвестиции и липсва ликвидност, каза еврокомисарят. В много страни, членки на ЕС, обстоятелствата не са достатъчно добри. Всяка страна има своите специфични финансови ситуации. 

Той разкри, 

че планът "Юнкер" се състои от три основни части

Първата част са еврофондовете. Втората част са поредица от прозрачни проекти, а третата част, която е и най-важната, е задълбочаване и разширяване на вътрешния пазар. 

Планът "Юнкер" има за цел да насърчи малките и средните предприятия. Ще бъдат инвестирани средства в проекти с по-голям риск, поясни Катайнен. 

На срещата присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

От своя страна Меглена Кунева заяви, 

че ние наистина трябва да обърнем внимание на обучението в нашата страна

"Нужни са ни наистина добре образовани, здрави и състоятелни хора, за да бъде изградено друго качество на обществото. Нужна е пълна хармонизация на европейското законодателство", каза тя. 

Томислав Дончев заяви, че трябва да имаме вяра и оптимизъм: "Карайте напред, отпред няма стена. За парите трябва да се говори. Ние сме свикнали да казваме: "Дайте парите, стига си говорил". Но къде отиват тези пари? Как се използват? Това е въпросът", коментира той. 

Министър Лукарски коментира, че чрез плана "Юнкер" ще бъдат насърчени малките и средни предприятия, които в България представляват 99% от българскара икономика, осигуряват 75% от заетостта и 60% от БВП. 

Ние трябва да осигурим средства и достъп до пазарите, 

да намалим административната тежест

за да изградим база за икономически растеж, подчерта Лукарски. 

"България е с най-нисък дял във високо технологичното производство. Това е така, защото липсват висококвалифицирани кадри и иновации. Благодарение на програмата ОПИК ще бъдат подпомогнати повече от 9000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти, за да се мобилизират повече от един милиард евро частни инвестиции и да се увеличи делът на иновативните предприятия", каза още министър Божидар Лукарски.

Източник: Novini.bg