България е в средата на класацията за Европа

България е на 14-о място в Европейския съюз по ръст на икономиката според най-новите данни на Евростат. За третото тримесечие на годината ръстът на брутния вътрешен продукт е едва 1,5% спрямо същия период на 2013 г. Румъния продължава да показва тенденция за по-добро развитие от България, като там ръстът в икономиката е с 3% по-висок спрямо миналата година. Полша, Унгария, Словения също се радват на ръст над 3%, пише в. "Сега".

В дъното на групата на "бедните държави"

В групата на "по-бедните държави", където попадат държавите от Източна Европа, които имат да наваксват, повечето държави се справят по-добре нас икономически. Чехия, Литва, Латвия и Словения са отбелязали ръст в икономиката между 2,1 и 2,6% през третото тримесечие на годишна база.

Икономическият растеж в еврозоната се е подобрил слабо през третото тримесечие, но остава близо до нивата на стагнация, тъй като ускореното повишение на потребителските разходи беше отчасти компенсирано от спад на разходите за бизнес инвестиции, показват данните на Евростат.

Нисък ръст като цяло за ЕС

Като цяло ЕС е сред бавно развиващите се райони на планетата, а прогнозата е това положение да се запази и през 2015 г. Но докато богатите държави могат да си позволят по-ниска скорост, България трябва да се стреми към по-бързо темпо, ако иска да влезе във форма за наваксване на изоставането, пише още изданието.