Могат ли книжките за оцветяване за възрастни да имат благотворен ефект срещу стреса разкрива Антоанета Дойчинова за Bulevard.bg

"Цветовете, като чертите на лицето, следват емоциите." - Пабло Пикасо

Всеки от нас намира отдушник за своите терзания в различни занимания - спорт, шопинг, пътувания, книги за самоусъвършенстване и самопомощ, танци... Сега книжният пазар ни предлага още едно средство за изпускане на парата - това са книгите за оцветяване за възрастни. 

Виж още: Оцветявките за големи - арт терапия или "Питър Пан" синдром?

Колко често ви се е случвало да влезете в някоя книжарница и тайничко да се промъкнете в детската секция? И после да разлистите някоя и друга книжка, да ви се прииска да си купите онзи страшно сладък комплект за оцветяване? Време е да се откажете от тайното си поведение или, както казва Кари Брадшоу, от своето secret single behavior.

Именно рамките, които сами си поставяме, са най-големите спирачки на искреното забавление. Опитвайте, не спирайте своите пориви и желания, както се казва, "от кумова срама". Грабвайте моливите, запретвайте ръкави и творете!

Ето така изглежда страница от книга за оцветяване за пораснали деца. Това е висш пилотаж - не се стряскайте от сложността, започва се с по-големи изображения.

Otsvetyavaneto veche i za vazrastni

Защо да опитаме?

1. Детайлните изображения развиват фината моторика и творческото мислене.

2. Рисуването помага да се справим със стреса - концентрира ума върху дейността на творене и отвлича вниманието от тревожните мисли.

3. Научно доказано е, че цветовете влияят сериозно върху нашите възприятия. Неслучайно смайлитата са в жълт цвят - жълтият цвят стимулира отделянето на серотонин в мозъка, който отговаря за доброто настроение. Ние можем да въздействаме върху психиката си чрез цветовете съвсем съзнателно (като четем нужната литература), както и да изразяваме емоции.

4. И последно (не и на последно място по важност) - подобно занимание връща човек към най-милите му детски спомени, събужда доброто и чистото у него. Не е ли това най-добрата терапия?

Къде можем да ги намерим и колко струват?

Можете да откриете книги за оцветяване за възрастни в книжарниците в големите търговски центрове. Популярността им става все по-голяма, така че не се ограничавайте само с тях. А където ги откриете, ще попаднете и на голямо разнообразие от аксесоари за рисуване и оцветяване. Разбира се, всяко хоби си има своята цена. Бихте могли да си закупите подобно творение за цена под/над 20 лв. Но ако това е цената на спокойствието...

Knigite za otsvetyavane za vazrastni stavat vse po golyam hit
Снимки: Антоанета Дойчинова / GARDEN: 50 Designs to Help you de-stress

Фотогалерия: Чудният свят на Джохана Басфорд

Източник: Антоанета Дойчинова