България е на едно от последните места в света по оптимизъм за 2017 г.

В България 43% са определящите се като щастливи. 12% у нас очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% - на икономически трудности. Това поставя страната ни на едно от последните места по оптимизъм в световен мащаб.

Двама от всеки трима души по света декларират, че са щастливи (68%). И въпреки, че годината беше изпълнена с промени и поредица от кървави терористични атаки, този процент се е повишил с 2 пункта през изминалите 12 месеца. 42% са оптимисти за икономическите перспективи през 2016 г. Това са малка част от изводите от 40-тото поред глобално изследване "Край на годината", което проучи очакванията, възгледите и убежденията на 66 541 души от 66 страни по целия свят. 

Изследването е проведено от световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл", лидер в пазарните проучвания и изследваниятa на общественото мнение. Дейността на асоциацията е представена от "Галъп България". 

Двама от всеки трима души по света декларират, че са щастливи (68%). И въпреки, че годината беше изпълнена с промени и поредица от кървави терористични атаки, този процент се е повишил с 2 пункта през изминалите 12 месеца.

От изследваните 66541 лица, 9% казват, че не са щастливи - в сравнение с 10% в края на 2015. Това означава, че глобалната нетна стойност на щастието е +59 (щастие минус нещастие).

Резултатите от изследването сочат, че съществува значима корелация между доходите и щастието - независимо от нацията, към която принадлежат, респондентите, чиито доходи са в най-ниската категория, имат средна нетна стойност на щастието +33, докато тези, които са в най-горния, регистрират +75.

Фиджи и Китай са най-щастливите страни в света (+89  и +80 са нетните стойности на щастието), следвани от Филипините, Виетнам, Индонезия и Парагвай, докато Ирак е най-малко щастливата страна за трета поредна година (по-малко от +1 нетна стойност на щастие).

Най-оптимистичната страна относно икономическия просперитет в предстоящата 2017 г. е Гана (+68 нетна стойност на икономически оптимизъм), следвана от Бангладеш (+67 нетна стойност на икономически оптимизъм). В другия край на тази класация са Южна Корея, Хонконг и Гърция, които са най-песимистичните страни (-62, -56 и съответно -53 нетна стойност на икономическия оптимизъм).

Докато почти целия свят приветства Новата година, масовото усещане (52%) на хората по света е, че като цяло 2017 ще бъде по-добра от 2016 г. Един от седем (15%) пък смята, че ще новата година ще бъде по-лоша (нетна стойност +37, което представлява малък спад от 2 в сравнение с предходната година). Тези, които живеят в някои от най-бързо развиващите се страни (Бангладеш – с нетна стойност +77, Гана – с +76, Кот д‘Ивоар - с +72, Фиджи - с +62, Китай - с +56, Индия - с +55 и Бразилия - с +51) декларират най-високи нива на надежда за идната година.

Най-големите икономическите сили са най-малко оптимистично настроени - ЕС с нетна стойност от 1 и Северна Америка с 11.

Италианците, при които нетната стойност е -42, са най-разтревожени за своето бъдеще – и това не е изненада, като се има предвид неуспешния референдум на министър-председателя Ренци и икономическото възстановяване, което така и не се случи.

Балканите 
Типична характеристика за страните, разположени на Балканите (Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Сърбия, Румъния, Турция), е негативното отношение към икономическото положение – средните нетни стойности  за Балканските държави са почти двойно по-ниски от тези в глобален мащаб. Спрямо своето бъдеще, балканските народи изпитват колебания, но декларират, че въпреки това се чувстват щастливи. В тази класация, България е на едно от последните места.

По отношение на щастието през отминаващата година, страната ни отново е на последните места и в света, но със стойности близки до тези на страните от Европа, с 43% определящи се като щастливи, 10% - нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е 33.

Очакванията на българите за започващата 2017 г. пък са с дялове 21% оптимисти, 26% песимисти, 40% неутрални и 13% затрудняващи са да отговорят. С нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от -5 България остава в негативната част на "класацията", макар и далеч от крайности.

12% у нас очакват 2017 г. да бъде година на икономически подем, а 33% - на икономически трудности. Нетната стойност е -21.

Общата тенденция за България е за нарастване на дела на негативно отговарящите в сравнение с края на 2015 г. Вероятно 2016 г. е била по-напрегната в очите на българите на фона на 2015 г., а и въпросите на изследването бяха зададени у нас през есента - време на по-видима политическа динамика.

Източник: "Галъп интернешънъл"